Fiskarna längtar efter svalka

Fiskarna längtar efter kyla, de trivs inte i hettan. Det märks inte minst vid Kvistforsens laxodling i Skellefteå.

Bekymrad Kenneth Karlsson är ansvarig för fiskodlingen, han oroas över hälsotillståndet för fiskarna i hettan.

Bekymrad Kenneth Karlsson är ansvarig för fiskodlingen, han oroas över hälsotillståndet för fiskarna i hettan.

Foto: Bekymrad Kenneth Karlsson är ansvarig för fiskodlingen, han oroas över hälsotillståndet för fiskarna i hettan.

Samhälle och välfärd2014-08-09 09:00

Kenneth Karlsson har varit fiskodlingsansvarig sedan 1990. Tillsammans med kollegan Anton Dahlberg försöker han göra tillvaron så god som möjligt för ynglen, smolten och avelsfiskarna.

När vattnet värms upp blir det syrefattigare. Varmare vatten innebär även att risken för parasitutbrott ökar. Just nu är det över 21 grader i älvsvattnet, det är långt ifrån det optimala som är 16 till 17 grader sommartid.

Någon massdöd handlar det inte om vid fiskodlingen, men vissa yngel har dött och långt ifrån alla avelslaxar som tas upp mår bra.

– Av tio påtänkta avelslaxar som vi tar upp så är det bara tre som vi kan använda. Vissa laxar är infekterade, säger Kenneth Karlsson.

När man som besökare kliver in i fiskodlingen så är hygienen viktig. Speciella skor ska användas och händerna ska vara rena. För att förebygga utbrott av sjukdomar så ges det även ibland extra syre till ynglen i bassängerna.

Även om laxynglen inte mår bra så är dock inte läget alls lika akut som hos vissa fiskodlare som koncentrerar sig på rödingen.

– De har det jobbigare än oss, rödingen är ännu känsligare än laxen.

Öringen är också känslig för värmen, en del exemplar har dött vid Kvistforsens laxodling. Även om nu temperaturen kommer sjunka den närmaste tiden så är faran inte över vid fiskodlingen.

– När vattnet blir kallare så finns risk för svamputbrott, speciellt då fiskarnas immunförsvar är nedsatt av den värme vi haft.

Kenneth Karlsson har sällan eller aldrig varit med om att det funnits så mycket lax i Skellefteälven som just denna sommar.

– Det bästa vore om mer lax fångades, fisken står helt enkelt för trångt i älven.

Något påtagligt i värmen är även att laxen och ynglen får minskad matlust.

– Det är även en avvägning hur mycket mat vi ska ge, försöker vi öka mängden så måste vi öka syrehalten i bassängerna, säger Kenneth Karlsson.

undefined
Bekymrad Kenneth Karlsson är ansvarig för fiskodlingen, han oroas över hälsotillståndet för fiskarna i hettan.

Så mycket sätts ut.

130 000 smolt sätts ut årligen från Kvistforsens laxodling. 100 000 sätts ut åt Statkraft, 18 500 åt Skellefteå Kraft. 24 000 öringar sätts även ut åt Statkraft. Fisken som släpps ut är fenklippt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!