Får avtal med kommunen

Socialtjänsten och Guldstadens kvinnojour har tecknat ett avtal om jourboende.

Samhälle och välfärd2014-04-05 13:00

– Det är en stor förbättring, för oss innebär det att ekonomin känns tryggare och att vi kan koncentrera oss på kvinnorna, säger Linda Carstedt, som sitter i styrelsen för Guldstadens kvinnojour.

Kommunerna har ett tydligt ansvar för de kvinnor som utsätts för våld i nära relationer och för barn som bevittnar våldet. Ett ansvar som inte får överlämnas helt till ideella organisationer. Krav kring hur detta ansvar ser ut har de senaste åren tydliggjorts från Socialstyrelsen.

Det är bakgrunden till att socialnämnden nu godkänt ett avtal mellan kommunen och den ideella kvinnojouren.

Socialkontoret har egna larmade jourlägenheter, men är samtidigt beroende av att kunna placera kvinnor och barn i ett jourboende som är bemannat dagtid, vilken kvinnojouren är.

Socialstyrelsens riktlinjer handlar i stora drag om hur kvalitet ska upprätthålls, hur dokumentationen ska se ut och hur den ska följas upp. Riktlinjerna ställer även krav på att personalen som arbetar vid boendet ska ha ”lämplig utbildning och erfarenhet”.

I avtalet som tecknats framgår även hur samarbetet med socialkontorets Centrum för kvinnofrid ska se ut. Bland annat att kvinnor och barn där kan erbjudas stödsamtal och gruppbehandling.

Ger avtalet kvinnojouren ekonomisk ersättning?

– Inte utöver det som kommunen redan beviljat i bidrag för år 2014, 750 000 kronor, säger Pär Åhden.

Samarbetet ska uppdateras årligen, men avtalet gäller ”tillsvidare.”

Det är Linda Carstedt och Guldstadens kvinnojour nöjda med.

– Förutom att vi kan koncentrera oss på kvinnorna nu, innebär förändringen att vi kan ägna mer tid åt informationsarbete. Att upplysa om de utsatta kvinnornas situation, och att upplysa kvinnorna om deras rättigheter och vart de ska vända sig för att hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!