Det handlar om gruset som bekämpar halkan på främst gång- och cykelvägar inom kommunen. Det rengörs och återanvänds, men problemet har varit att gruset lätt fryser ihop när det förvaras utomhus.
- När det ska användas finns stora klumpar som måste lyftas bort och ligga kvar till våren för att tina. Då blir det mindre grus att använda, och mycket hantering, säger Lars Pettersson, produktionsansvarig för gator och vägar.
Använde rekordmycket
Den gångna vintern användes 15 000 kubikmeter grus, vilket är rekord.
- Om du jämför med för tio år sedan så är det tre gånger så mycket. De milda vintrarna med ömsom tö och ömsom snö och kyla är förklaringen, säger Lars Pettersson.
Sedan tidigare har det rengjorda gruset lagrats i två bergrum som totalt rymmer 10 000 kubikmeter och resten utomhus.
Hälften försvinner
Nu har ett tält byggts som ska rymma resterande 5 000 kubikmeter. Endast i undantagsfall ska man behöva lagra utomhus i framtiden.
- Vi har ännu inte rengjort allt grus från i vintras. Men det blir aldrig lika mycket kvar som vi lade ut, det försvinner ut i vägrenar och gräs. Det brukar bli cirka hälften kvar.
Köper från gruva
Resten av behovet köps in och ska också läggas i lagret. Gruset är en restprodukt från Björkdalsgruvan som i deras process får den rätta kornstorleken på cirka 2-6 mm i diameter.
– Tack vare att vi får mera eget lagringsutrymme kan vi köpa gruset från Björkdal när det passar, och slippa köra akut därifrån. Det ger lägre priser för frakterna, säger Lars Pettersson.
Tältet har byggts under två veckors tid, och är cirka 20 x 40 meter stort.
Bygget kostar cirka en miljon.