Vid årsskiftet ligger beräkningen på att en biogasmängd motsvarande en miljon liter har använts i kommunen. Det innebär att kapacitetstaket på 1,2 miljoner liter snart har nåtts.
– Så är det och därför måste vi skaffa oss lagringskapacitet för naturgas. Det måste finnas backup så vi inte blir utan gas till fordonen, säger Ola Burström, tekniska nämndens ordförande.
Det är främst kommunens bussar, sopbilar och servicebilar som går på biogas. Men även bland privatbilister och tjänstebilsägare ökar intresset för gasbilar.
– Och det som gör att det kan ta ytterligare fart är ju att fler tankställen nu ska komma efter Norrlandskusten.
Biogasverket på Tuvanär uppdelat i tre delar, mottagningsdel, rötkammare och uppgraderingsanläggningen. Till mottagningen tas råvara både från Skellefteå, Umeå och i viss mån Örnsköldsviks kommun.
– Vi hoppas också att stormarknaderna och storköken i större utsträckning ska kunna leverera råvara till anläggningen i framtiden, säger Ola Burström.
Peter Edlund är platschef för Tuvanverket och han ser fram emot de investeringar som är på gång.
– I dagsläget är vi sårbara om det blir driftsstörningar. Inte minst därför blir det bra när vi förhoppningsvis till nästa sommar får chans att lagra naturgas här.
I ett senare skede kommer det också bli en till uppgraderingsanläggning för biogas på Tuvan. Då kan produktionen fördubblas. Totalt kan det komma att handla om investeringar på uppemot 160 miljoner kronor för kommunen.
Ola Burtström säger:
– Teknikutvecklingen inom området går snabbt. Vi tittar nu på andra kommuner, exempelvis Lidköping, för att hitta bästa lösningar då vi ska investera på Tuvan.