Akut vikariebrist på skolorna

Bristen på lärarvikarier blir alltmer akut i Skellefteå kommun. Skolplikt finns för grundskolan, men det förekommer att lektioner ställs in.

Arkivbild: Lars Pehrson/TT

Arkivbild: Lars Pehrson/TT

Foto: Foto: Mats Ekman

Samhälle och välfärd2014-10-21 13:00

Inställda lektioner är egentligen ett lagbrott, men ibland finns det helt enkelt ingen annan lösning. Om någon lärare eller barnskötare har frånvaro så är första steget att lösa det lokalt, att man täcker upp för varandra.

Lyckas inte detta så återstår att ringa skolkontoret och då finns det cirka 200 personer att tillgå i poolen som kan ställa upp som timvikarie.

– I första hand tittar vi på behöriga personer, sedan på personer med övriga kompetenser och erfarenheter, säger Anders Bergström, förvaltningschef.

Behöriga förskollärare och lärare får direkt längre vikariat och arbetar inte timtid.

Det tar också tid innan en vikarie kan anställas.

– Det handlar om intervjuer, ta referenser, ta utdrag ur belastningsregistret samt ha en introduktion innan de kan börja jobba, säger Anders Bergström.

Det som inger en allt större oro är att problemen att rekrytera vikarier nu också alltmer börjar finnas i skolorna på centralorten.

– Tidigare var det mest i ytterområdena vi hade problem.

Barn- och grundskolenämnden har fattat beslut om att inrätta lokala pooler ute på skolorna. Men trots att lärarna täcker upp för varandra så har inte beställningarna till vikariesamordningen minskat. På måndagen blev det avslag på fem förfrågningar om vikarier på skolor. Vissa dagar kan det handla om cirka 25 avslag.

– Vi i nämnden är givetvis väl medvetna om problemen, men någon enkel lösning finns inte. Det är ju lärarbristöver hela landet, säger Maria Marklund, nämndsordförande.

Det som har skett konkret för att komma en bit på vägen är att förskollärare som går utbildning erbjuds fast jobb inom kommunen.

För gymnasieskolorna finns det ingen speciell lärarpool. Gymnasiechefen Jan Midlert säger att det är stora bekymmer med att hitta timvikarier.

– Lärarbristen märks mest inom NO-ämnen och moderna språk. Det förekommer att lektioner ställs in på grund av att lärare saknas.

undefined
Arkivbild: Lars Pehrson/TT

Tusentals saknas.

Om fyra år kommer svenska grundskolor och gymnasier att sakna över 12 000 lärare - och sju år senare har bristen ökat till 22 000 lärare. Det visar en sammanställning av Högskoleverkets prognos för antalet lärarstudenter och behovet av lärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!