Sameförening kräver att Nilagubben flyttas

Malå Sameförening kräver att Nilagubben flyttas från Tjamstanbergets topp. Orsaken är att konstverket påminner samerna om kolonialism och diskriminering.

16 maj 2018 13:07

Nilagubben tillverkades av träskulptören Bengt Jonsson, Svanheden, och har stått på Tjamstanberget sedan 1970. Konstverket har genom åren använts som en symbol för Malå i flera olika sammanhang.

Men nu vill Malå Sameförening att verket flyttas. Orsaken är att Nilagubben är klädd och utformad som en nordsame, samtidigt som Malå tillhör det skogssamiska området.

Statens bild

Monica Harr Sandström, ordförande i Malå Sameförening, säger att staten historiskt sett har velat förmedla bilden av att bara nordsamerna var riktiga samer och skulle synas, medan skogssamerna var andra klassens samer som helst skulle försvinna.

Varför ska vi vara museiföremål? Man utnyttjar samerna när det passar storsamhället.

Därför är Nilagubben en ständig påminnelse om mörkare tider.

– Att det står en trägubbe uppe på Tjamstan har sameföreningen ingenting emot. Men vi är emot att det är en nordsame. Nordsamerna har ingen förankring i det här området, säger Monica Harr Sandström.

Hon skulle heller inte ha något emot om kommunen väljer att placera ett helt annat konstverk på Tjamstan:

– Varför ska vi vara museiföremål? Man utnyttjar samerna när det passar storsamhället.

Medborgardialog

Att sameföreningen väljer att lyfta frågan just nu, efter närmare 50 år, är mest en slump. Monica Harr Sandström berättar att samerna har diskuterat frågan i åratal, att många har mått dåligt av det här och att hon tog upp ämnet vid ett samråd då Malå numera är samisk förvaltningskommun.

På tisdagskvällen genomförde Malå kommun även en medborgardialog om Nilagubben.

Kommunalrådet Mikael Abrahamsson (S) säger att kommunen vill ha en bredare dialog då den stora träskulpturen har stått där så länge och blivit ett varumärke för somliga. Mötet blev dock inte välbesökt.

– Vi kommer att fortsätta jobba med frågan och ska försöka hitta en lösning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa