S i Arvidsjaur om valet: ”Både besvikna och nöjda”

Rösträkningen i kommunvalet i Arvidsjaur blev en rysare in i det sista. Sossarna blev största parti före Centern, men det skiljer färre än 100 röster och läget är osäkert före onsdagens slutliga rösträkning. ”Kroppen är lite mör idag. Nu får vi se vad som händer”, säger Patrik Åman, gruppledare för Socialdemokraterna i Arvidsjaur.

10 september 2018 11:41

Hur känns det idag?

– Både besvikna och nöjda. Vi är största parti än, men vi tappar. Sedan får vi invänta onsdagsräkningen också för man vet inte hur den slår. Det kan vara något parti som ligger nära som får mer mandat eller tappar. Sedan har vi försökt ta reda på det här med spärren som skulle komma, men vi har inte full koll på det. Folk har sagt att den är både vid 2 % och vid 3 %, och är den vid 3 % så ligger SD under, och då vet man inte heller var det mandatet far. Så man kan inte dra så mycket slutsatser förrän efter onsdagsräkningen. Det är inte så många röster som räknas med det handlar mycket om ett parti ligger nära en brytgräns, så kan det bli ändringar.

Var det några överraskningar bland de andra partierna i kommunvalet?

– Jag är lite överraskad att Vänstern tappade. De hade varit så positiva och tittar man på riket så gick de framåt häftigt, men inte här då de backade 1,1 %. Det var överraskande.

Vad händer efter onsdagsräkningen?

– Det är fullmäktige som tar beslut om kommunalråd. Jag vet inte riktigt när men det är senare under året. Fullmäktige tillträder egentligen så fort som möjligt, medan alla styrelser och nämnden tillsätts vid årsskiftet. Vi ska ha styrelsemöte på torsdag, gå igenom och titta och det handlar om att man måste sätta sig ner och resonera med andra partier. Så vi får egentligen invänta det slutgiltiga valresultatet för att se hur landet ligger.

Patrik Åman återkommer efter samtalet och säger att SD behåller sitt mandat, då Arvidsjaur har en valkrets vilket innebär att spärren för att komma in i kommunfullmäktige är 2 %.

Fakta

Preliminär mandatfördelning i Arvidsjaurs kommunfullmäktige

Inom parentes jämförelse med förra valets resultat.

Socialdemokraterna: 11 (-1)

Centerpartiet: 10 (+1)

Vänsterpartiet: 4 (+-0)

Liberalerna: 2 (+1)

Moderaterna: 1 (+-0)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Johansson/NN