Rött samarbete i Norsjö de kommande fyra åren

Nu har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommit överens om hur Norsjö kommun ska styras de kommande fyra åren. Partierna tänker bland annat lägga gemensamma budgetförslag.

9 oktober 2018 08:26

Socialdemokraterna i Norsjö backade med sex procentenheter och tappade därmed den egna majoriteten vid höstens val.

Partiet har dock haft ett ganska nära samarbete med Vänsterpartiet den gångna mandatperioden och eftersom partierna tillsammans kommer upp i 53 procent av rösterna har det mesta talat för ett fortsatt rött styre i Norsjö.

Valresultat

– Det finns en kraftfull vänstermajoritet, sa kommunalrådet Mikael Lindfors (S) till Norran när valresultatet stod klart.

Nu har partierna gjort upp. Uppgörelsen innebär att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ingår en valteknisk samverkan under åren 2019 till 2022.

Det var ett naturligt steg att ta dels efter de positiva samarbeten vi hade med Vänsterpartiet gällande kommunens budget för 2019 och satsningen på ökad andel behöriga lärare.

I ett pressmeddelande berättar Socialdemokraternas ordförande Mattias Degerman att det är ett antal samtal partierna emellan som har lett fram till överenskommelsen.

Gemensam budget

– Det var ett naturligt steg att ta dels efter de positiva samarbeten vi hade med Vänsterpartiet gällande kommunens budget för 2019 och satsningen på ökad andel behöriga lärare i kommunen, dels med tanke på Vänsterpartiets vilja den gångna mandatperioden att även i rollen som oppositionsparti arbeta på ett ansvarsfullt sätt för Norsjö kommuns bästa, säger han.

Den samverkan som partierna enats om innebär ett nära samarbete i det dagliga politiska arbetet. Partierna har också träffat en överenskommelse om hur vissa politiska förtroendeuppdrag ska fördelas.

– Det innebär även att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna den kommande mandatperioden kommer att lägga gemensamma budgetförslag för Norsjö kommun, säger Hans Klingstedt, ordförande för Vänsterpartiet i Norsjö.

Valresultatet i kommunalvalet i Norsjö

Socialdemokraterna 45,12 % (-6,33)

Vänsterpartiet 7,89 % (-2,72)

Kristdemokraterna 25,81 % (+14,24)

Centerpartiet 9,21 % (-4,47)

Liberalerna 8,13 % (+0,77)

Sverigedemokraterna 2,32 % (-0,28)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa