I slutet på 2021 tog länsstyrelsen i Västerbotten beslut om att utvidga strandskyddet i tolv områden längs kusten i Robertsfors kommun, vilket började gälla omedelbart.
I vanliga fall gäller strandskyddet 100 meter från strandlinjen, men länsstyrelsen bestämde på flera ställen att det i stället ska vara upp mot 300. Det skulle även utvidgas till att sträcka sig 200 meter ut i vattnet.
Länsstyrelsen ville utvidga dessa områden för att de är obebyggda och har höga biologiska värden samt värden för friluftsliv. Det finns enligt länsstyrelsen förhållandevis få obebyggda strandområden längs kusten i länet och värdet av att bevara dessa områden för djur, natur och människor anses viktigt.
– Länsstyrelsens perspektiv i det här är väsentligt mycket mer långsiktigt. Vi har uppdraget att försöka säkra kommunens utveckling och där är kustbandet attraktivt, säger Torsten Lindqvist, samhällsbyggnadschef i Robertsfors kommun, till VK.
När Robertsfors kommun inför beslutet skulle lämna in sitt ställningstagande bestämde politikerna i samhällsbyggnadsutskottet att man inte skulle motsätta sig länsstyrelsens planer, förutom Centerpartiet som bland annat menade att det utvidgade strandskyddet skulle förhindra kommunens utveckling.
När länsstyrelsen senare gjort klart att strandskyddet skulle utökas ändrades tongångarna hos politikerna och i kommunstyrelsen bestämdes att beslutet skulle överklagas, även det var ett initiativ från Centerpartiet som övriga sedan hakade på.
– Om man tittar på översiktsplanen var det vissa områden vi märkt ut som bebyggelse. Förutsättningarna för strandskyddet ser väldigt olika ut. Det är stor skillnad på Stockholms skärgård och Robertsfors kommun när det gäller tillgänglig strand, så även om vi skulle släppa till lite bebyggelse strandnära torde det vara en liten begränsning för det rörliga friluftslivet, säger Lars Tängdén (C).
Kommunen menade bland annat i sitt överklagande att länsstyrelsen inte beaktat den nya politiska och ekonomiska situationen som råder i norra Sverige. Att det är viktigt att kunna erbjuda attraktiva tomter och boendemiljöer i strandnära lägen med tanke på den nuvarande tillväxten och bristen på arbetskraft i norr. Kommunen ansåg även att länsstyrelsen inte kunnat visa att en utvidgning av strandskyddet behövdes i de utvalda områdena.
Beslutet överklagades till regeringen där det nu har blivit avslag. Regeringen menar att länsstyrelsen har identifierat och redogjort för de natur- och friluftsvärden som omfattas av utvidgat strandskydd. Regeringen delar också länsstyrelsens bedömning att de berörda områdena har sådana natur- och friluftsvärden att det är motiverat att utvidga strandskyddet. På så sätt kan allmänhetens tillgång till strandområdena tryggas långsiktigt och goda livsvillkor för djur- och växtliv bevaras.
Lars Tängdén har ännu inte läst beslutet från regeringen, men hoppas finna lösningar.
– Det vi kan göra framöver är att gå fram med enskilda objekt och pröva det. Det förvånar mig om vi driver frågan vidare mot regeringen, utan vi hittar på något annat, säger han.
Fakta
Berörda områden:
Avakammen-Utterhålet
Borgarskäret-Tjyvviken
Gumbodaholmen
Göviken-Juviken
Jörrviksudden-Killingsanden
Långrataudden
Långögern-Trastskäret
Rickleskäret
Rödstenslandet
Svartstenen
Öarna Högskäret, Granholmen, Stor Vändskäret och Prästholmen
Öudden