Skellefteå kraft har lämnat in ansökan till mark- och miljödomstolen för rivning av tre kraftverk och två dammar i Robertsfors, rapporterar VK. I ansökan tas en rad delar i beaktande. Först och främst handlar det om hur rivningen ska gå till och hur ån ska återställas för att bli ett naturligt vattendrag. Sakägare, alltså personer eller företag som blir berörda av rivningen, ska också tas med i utredningar och underlag. Sakägare kommer även att ha möjlighet att yttra sig i domstolen.
När det gäller kraftverket i Fredriksfors ser Skellefteå kraft över olika möjligheter för att Pia och Fredrik Seidel ska kunna ta sig till sitt hus även om kraftverket rivs. Som det ser ut nu kommer det inte vara aktuellt med en bro.
– Vår förhoppning är att vi ska kunna ge mer svar och ha mer dialog nu när vi börjar veta mer. Vi har varit ganska tidigt i processen och när man är tidigt i processen handlar det mycket om att lyssna in, säger Susanne Öhrvall.
Boende upplever att de inte får veta så mycket vad som händer eller planeras?
– Det behöver vi ta med oss och se vad vi kan göra åt.
Om dammarna rivs så kommer vattennivån att sjukna. För några företag kan det bli ett problem då de behöver tillgång till kylvatten från ån.
– Vi har en löpande dialog med industrierna för att säkerställa att inte göra någon försämring för dem, säger Susanne Öhrvall.
Att Skellefteå Kraft den senaste tiden inte kommunicerat lika mycket med sakägare förklarar hon beror på att de inte har haft så mycket att berätta. De har arbetat fullt ut med underlagen för att lämna in handlingarna till domstolen i tid, men enligt Susanne Öhrvall är ingen bortglömd.
– Vår förhoppning är att vi gör något bra och att det ska bli en fin miljö för Robertsfors kommun.
För de tre anläggningarna i Rickleån som Skellefteå Kraft ansökt om att avveckla handlar det totalt om cirka 10 GWh energi som de plockar bort. Det motsvarar ungefär 600 normalvillors årsförbrukning.
Hon förklarar att det inte skulle löna sig för företaget att renoverar nuvarande kraftverk. De skulle tappa en del energi genom att miljöanpassa verken till de nya kraven, att riva anses vara ett hållbarare beslut.
– Man kan ställa det i relation till kraftverket i Älglund, som ligger högre upp i Rickleån. Där har vi en anläggning som är jätteviktig. Då väljer vi att göra insatser i en sådan station samtidigt som vi kan göra bra miljöanpassningar.
När det gäller broarna så säger Susanne Öhrvall att man har för avsikt att spara de två broarna som hör till kraftverken nedanför Fredriksfors. Förhoppningen är att de ska kunna lämna över skötsel och ägandet av broarna till Robertsfors kommun.
Domstolsprocessen beräknas ta några år. Skellefteå Kraft räknar med att de tidigast 2025 kan påbörja någon typ av rivning. Arbete med att riva och återställa ån beräknas också ta några år.