Och då anbudet inte heller var konkurrensutsatt avbröt Trafikverket anbudsförfarandet strax innan årsskiftet. Gunilla Björklund är förvånad över att så få som ett enda anbud kom in, men säger sig samtidigt varit medveten om att det fanns risker med projektet.
– Med facit i hand ser vi att de varningsflaggor som hissats var befogade. Det handlade dels om lägga ut uppdraget som en totalentreprenad, vilket innebär större risker och ansvarstagande för entreprenören, och dels om det hårda tryck som råder på marknaden, med konkurrens från stora infrastrukturprojekt som Västra länken och Norrbotniabanan.
Om det är något hon tycker borde gjorts annorlunda är det framför allt valet av entreprenörsform. Något hennes kontakter med marknaden också bekräftar.
– Att bygga längs en redan befintlig väg innebär större risker och gör det svårare att beräkna vilken insats som krävs än att bygga helt ny väg. Det gör sådana projekt mindre attraktiva, förklarar Gunilla Björklund för VK .
När Trafikverket nu gör omtag handlar det om en annorlunda upphandling. Det blir ingen så kallad totalentreprenad utan Trafikverket ska stå för själva byggplanerna och mer specifikt ange vilka jobb man vill ha utförda. Planen är att starta det nya anbudsförfarandet kring årsskiftet och ha klart med en entreprenör som kan påbörja bygget till våren 2020.
VK: Hur bedömer du risken för ytterligare försening av det här projektet?
– Betydligt mindre, då den här formen av entreprenad torde locka fler och att vi kommer ut med det här i en tid då det inte krockar med upphandlingar av andra stora projekt.
Enligt Gunilla Björklund beräknas arbetet pågå ungefär två säsonger, så går allt enligt planerna är den nya vägen färdig i slutet av 2021.
Sträckan mellan Djäkneboda och Bygdeå är drygt nio kilometer lång och utgör ett av totalt sju planerade ombyggnadsprojekt för att göra E 4 mellan Umeå och Skellefteå till en trafiksäkrare väg. Norr om Sikeå handlar det om omkring sex mil som ska breddas och förses med mitträcken innan den möter motorvägen söder om Skellefteå.
– Det första av dem, sträckan mellan Sikeå och Gumboda, blir det förhoppningsvis byggstart på 2021, säger Gunilla Björklund till VK .
När hela sträckan mellan Umeå och Skellefteå består av så kallad 2+1-väg med mitträcken, eller motorväg, är det dock för tidigt att svara på. Klart står dock att det dröjer.
– En del av sträckan påverkas av vilken dragning Norrbotniabanan får. Byggstart för de andra etapperna kommer det att bli efter 2024.
Niclas Holmlund/ Västerbottens-Kuriren