Skellefteå kraft har ansökt om att avveckla tre kraftverk i Rickleån i Robertsfors. Bakgrunden är att samtliga vattenkraftverk i Sverige ska genomgå en prövning, skriver VK. Prövningen utgår från en nationell plan (NAP) som handlar om att vattenkraften ska ha moderna miljövillkor.
Alla vattenkraftverk i Sverige ska prövas systematiskt, till exempel genom att alla kraftverk i en älvsträcka kan prövas samtidigt. Skellefteå krafts anläggningar i Rickleån i Robertsfors kommun är bland de första som prövas. Bolaget kan själva besluta om rivningen, men hur det ska gå till och hur vattenfåran ska återställas måste gå genom mark- och miljödomstolen. Där ligger ärendet just nu och Rickleån blir först ut i domstol enligt den nya prövningen, det innebär att det kan bli en utdragen process eftersom domen där blir prejudicerande för kommande domar.
Skellefteå kraft har ansökt om att återkalla tillstånden för kraftverken Bruksforsen, Sågforsen och Fredriksfors med tillhörande regleringsdammar Bjursjön och gamla Bygdeträsket. Enligt bolaget utgår de från bland annat bedömningen av miljöeffekter, produktionsförmåga och renoveringsbehov. Där har det bedömt att det är bättre att riva ut kraftverken än att renovera och bygga om.
Miljömässigt ska en rivning bli bättre för bland annat fisken, men alla jublar inte. Fredrik och Pia Seidel bor på andra sidan kraftverket i Fredriksfors. Huset är Fredriks familjehem och hans släkt har bott på gården sedan slutet på 1800-talet. Kraftstationen i Fredriksfors byggdes 1909 och de använder bron över kraftverket för att komma till sitt hus. Bron har de ett servitut på, och det gäller tills vidare.
Det finns två alternativa skogsvägar till huset som går på deras sida av ån, men ingen av dem kan användas året om. En av vägarna är inte möjlig att köra för att den inte har någon bärighet, den är också för brant. Den andra är till vissa delar i körbart skick, men på vissa ställen är den dålig och svämmas också stundtals över då den ligger i höjd med vattennivån. Den vägen plogas inte heller på vintern.
För makarna Seidel handlar det inte heller bara om att en personbil ska kunna köra på vägen, den måste vara duglig för bland annat sophämtning, skolskjuts, tömning av avlopp, och även räddningsfordon om det skulle behövas.
– Vi har inte fått något besked om de kommer stå för en ny väg hit, men det är ju lite vad vi räknar med. De måste ju fixa något alternativ, säger Pia Seidel.
Paret tror ändå att de borde kunna hitta en lösning med Skellefteå Kraft, eller de menar snarare att det måste finnas en lösning. Men det finns ändå en oro eftersom de upplever att informationen har varit bristfällig från Skellefteå Kraft. De fick till exempel den första information om att Skellefteå Kraft skulle riva ut från en reporter.
– Det hade varit trevligare med en öppnare dialog, säger Fredrik Seidel.
För att få veta mer kontaktade de själva Skellefteå Kraft. Efter det kom en anställd från kraftbolaget ut till dem för att se hur det såg ut.
– Man fick känslan av att de bara hade tittat på kartan, sett två vägar och inte förstått problemet, men du får ingen verklighetsuppfattning av att bara titta på en karta, säger Fredrik Seidel.
Sedan hände egentligen ingenting.
– Jag kan förstå att man inte vill börja planera så mycket innan man har ett beslut från mark- och miljödomstolen, men för oss är det viktigt att veta att Skellefteå kraft har med oss i sin projektplan, säger Pia Seidel.
Det är inte bara familjen Seidel som berörs av en rivning av bron vid kraftstationen. Bron används också av skoterförare för att ta sig ut på leden, många promenerar broarna runt och även skidtävlingar påverkas.
Den 25 juni 2020 tog regeringen beslut om prövningsgrupper och tidsplan för omprövningar av svensk vattenkraft. Arbetet med omprövningarna av alla dammar i Sverige beräknas pågå under cirka 20 år. Ett beslut från mark- och miljödomstolen gällande Rickleån beräknas ta ett par år. Tidigast 2025 tror Skellefteå kraft att en rivning kan påbörjas.