Norrbotniabanan: 850 meter lång bro kan byggas

Tidigare var det tänkt att Norrbotniabanan skulle gå på en jordbank in mot centrala Robertsfors, men efter att riksintresset för kulturmiljövården i kommunen utökats har Trafikverket planerat om. Nu ska i stället en 850 meter lång landskapsbro byggas från Rickleån till centrala Robertsfors, skriver VK.

Trafikverket går vidare med sina planer för Norrbotniabanan och nu har järnvägsplanen för Gryssjön – Robertsfors, en sträcka på tre mil presenterat. Den innefattar bland annat en 850 meter lång bro.

Trafikverket går vidare med sina planer för Norrbotniabanan och nu har järnvägsplanen för Gryssjön – Robertsfors, en sträcka på tre mil presenterat. Den innefattar bland annat en 850 meter lång bro.

Foto: Trafikverket

Robertsfors2021-04-01 18:09

Det blir den längsta bron på hela sträckan mellan Umeå och Skellefteå, rapporterar Västerbottens-Kuriren. 

Trafikverket går vidare med sina planer för Norrbotniabanan och nu har järnvägsplanen för Gryssjön–Robertsfors, en sträcka på tre mil, presenterats. Banan ska dras i utkanten av Robertsfors centrum och den kommer bland annat att gå över golfbanan. I Robertsfors planeras en tågstation och motionsspåret på Stantorsberget kommer att behöva flyttas. Tidigare var planen att man skulle bygga en kombinerad järnvägsbank och bro på vägen in mot Robertsfors, men den planen har nu ändrats. I stället ska en 850 meter lång landskapsbro byggas.

En stor anledning till det är att riksintresset för kulturmiljövård under planeringens gång har utökats att gälla ner mot Rickleån och över odlingsmarken.

– Det här är två riksintressen som står mot varandra. Järnvägen är också ett riksintresse. Men när det är ett riksintresse som får stå tillbaka har man en skyldighet att minimera skadan så mycket som möjligt och i det här fallet är det kulturmiljövården som får stå tillbaka, säger Helena Westberg, projektledare på Trafikverket.

Trafikverket fick synpunkter från både kommunen och länsstyrelsen att man med en bank inte skulle uppleva odlingslandskapet och det öppna rummet på samma sätt som med en landskapsbro. Därför ändras planen.

Hur mycket dyrare blir det?

– Det blir ungefär 35–80 miljoner kronor dyrare. Det beroende på hur vi hade kunnat grundlägga den här banken. Det kan bli olika dyrt beroende på grunden av banken, säger Helena Westberg.

Vad är skillnaden mellan en bank och bro, vad kan vara fördelar och nackdelar?

– För en bank använder man bergmassor för att fylla upp, den blir robust och kräver mycket mindre underhåll än en brokonstruktion. En bro är dyrt att bygga och det kräver underhåll. Men sedan får man en annan öppenhet med en brokonstruktion och man kan röra sig mer obehindrat och vi tar mindre mark i anspråk från bonden. En bank kan bidra till mindre buller än en brokonstruktion. Det finns fördelar och nackdelar med båda.

Kommunen är nöjd med att det blir en bro i stället för en bank.

– Vi kämpade ihop med länsstyrelsen om att få bron över golfbanan för annars hade det blivit som en kinesisk mur mellan oss och E4. Järnvägsvallen hade varit runt sju meter hög. En bro är en mycket bättre lösning då man får in lite luft, säger Anders Persson, kommunchef i Robertsfors.

Den nya stationsbyggnadens placering blir precis i sluttningen på Stantorsberget, strax bortanför fotbollsplanen på Stantorsvallen. Exakt hur en ny station kommer att se ut är inte klart. Det är inte bara Trafikverket som kommer att stå för kostnaderna för en station utan kommunen kommer att ta fram ett förslag och även stå för en del kostnader. Trafikverket har en standard på sina stationer, men om kommunen exempelvis vill ha ett resecenter måste den stå för det. Kommunen måste även stå för exempelvis parkeringar.

Byggstart planeras till 2024 för sträckan mellan Umeå och Skellefteå. Banan byggs i etapper, men byggandet kommer att börja på olika platser vid olika tidpunkter beroende på vad som ska byggas.

Från den 29 mars till 4 maj är granskningsperioden för järnvägsplanen Gryssjön–Robertsfors öppen. I vanliga fall hade Trafikverket bjudit in till en träff för att svara på frågor, men på grund av pandemin går inte det. Trafikverket kommer i stället att finnas tillgängligt via telefon att svara på frågor.

Norrbotniabanan är en ny kustnära järnväg som i slutändan ska gå mellan Umeå och Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!