– Det är så klart ett stort bekymmer att det är så många radhus som har brister i vindskonstruktionen, säger Fredrik Roos Lindell, brandingenjör på Umeåregionens brandförsvar.
Redan för sju år sedan började brandförsvaret med en större inventering av brandskyddet i radhus i Umeå, Vindeln och Robertsfors kommuner. 2 584 enskilda bostäder har kontrollerats, och hela 90 procent visade sig ha brister i brandskyddet.
– I radhus är det väldigt viktigt att vinden är avskild på rätt sätt. Om den inte är det kan branden snabbt sprida sig och en brand som initialt påverkade en bostad kan potentiellt totalförstöra en hel radhuslänga, säger Fredrik Roos Lindell.
Enligt svenska byggregler finns ett krav att en brand i en bostad inte ska kunna sprida sig till en angränsande bostad under minst 60 minuter.
Det är vanligt att en brand som startat i en bostad därifrån tar sig upp på vinden. Där är tanken att vindsutrymmet ska vara så avskiljt att branden inte tar sig vidare. Sprider den sig där kan det resultera i att en hel radhuslänga blir förstörd.
Det finns information om olika brister och hur de kan åtgärdas på kommunens webbplats. Fastighetsägare kan även kontakta en byggentreprenör med erfarenhet av brandavskiljning för råd.
Fakta
De vanligaste felen som brandförsvaret identifierat: Otäta genomföringar, ventilerad takfot, otätt mot tak, avskiljandevägg för kort, oskyddad takstol i brandcellsgräns.