Det svenska bolaget Eolus vill bygga mellan 70 och 147 havsbaserade vindkraftverk utanför Robertsfors och Skellefteå kommuner. Planen är att vindkraftparken också ska kunna producera vätgas. Vindkraftverken kommer enligt planen att placeras som närmast tre kilometer från kustlinjen.
VK har även tidigare berättat om bolaget Njordr Offshore Wind som också vill bygga en havsbaserad vindkraftpark ute i kvarken, 36 kilometer från Rataskär i Robertsfors kommun som blir den närmaste punkten till fastlandet.
Skillnaden mellan de två parkerna är att gällande den senaste i planeringen, som ligger närmast fastlandet, har kommunen veto. Kommunen kan alltså, om den vill, helt stoppa planen. Gränsen för kommunalt veto för havsbaserad vindkraft går vid 22 kilometer från kusten, där så kallad ekonomisk zon börjar. Där är det ett helt annat beslutsförfarande och det är regeringen som har beslutanderätt.
När det gäller den nu aktuella parken utanför Robertsfors, som ligger inom kommunalt veto, säger både Lars Tängdén (C) och kommunalrådet Petra Andersin (S) att det är för tidigt att ge några tydliga svar vilken hållning de har, men de är inte direkt negativa.
– De här verken kommer att bli betydligt högre än de vi sett på land. Så det är klart att vi måste värdera hur det kommer att störa utsikt och upplevelse, men där är vi inte än. Vi går in mot det med en positiv syn, men sedan vet vi inte var det landar när det är klart, säger Lars Tängdén.
Petra Andersin är inne på ungefär samma spår.
– Vi har en energibrist och om vi ska få till stånd stora industrietableringar i norr kommer vi behöva mer energi, vilket alla behöver bidra till. Men med det sagt så måste vi följa alla lagar och regler. Vi har natura 2000-områden utanför vår kust och andra artskyddsaspekter vi måste titta på. Vi är också många som har fritidsstugor i det här området. Vi kommer göra en ordentlig utredning innan vi ger något slutgiltigt beslut, säger hon.
En fråga som varit uppe på tapeten som en reell morot för kommunerna var en skatteersättning till kommuner som godkände vindkraft. Just det incitamentet ingick inte i utredningen och kunde därför inte föreslås, vilket varit en besvikelse för många kommuner.
– Vi måste kunna motivera för våra kommunmedborgare varför vi tillstyrker, med tanke på vilken påverkan det innebär med etableringar. Det är klart att som kommun hade det varit lättare att motivera ett sådant bygge om man ser att vi skulle kunna finansiera bygget av en förskola eller simhall, så ser det inte ut i dag, säger Petra Andersin (S).
Branschen argumenterar bland annat för att om någon slags skatteersättning ska ges till kommunerna bör det inte tas från bolagen, utan från staten. Ifall vindkraftsbolagen skulle beskattas särskilt för att ge till kommunerna menar branschen att det riskerar att minska investeringsviljan då lönsamheten för bolagen skulle bli sämre.
Bolaget Eolus som vill bygga vindkraftsparken inom Robertsfors kommuns område, planerar för två tillfällen i Robertsfors före midsommar, där samrådsutställningen ska visas och där företrädare för bolaget ska informera och svara på frågor från allmänheten. Samrådsmöte med länsstyrelsen ska hållas i september.