I slutet av 2017 beviljades RoBo drygt tre miljoner kronor i statligt investeringsstöd av Länsstyrelsen i Västerbotten för nybyggnationen av ett hyreshus i Robertsfors, skriver Västerbottens-Kuriren. Pengarna skulle betalas ut efter att bygget var färdigställt och det var RoBo tvungen att ansöka om senast sex månader efter färdigställandet.
När RoBo skickade in ansökan i september 2019 fick de avslag. RoBo fick inte ut några pengar eftersom de skickat in ansökan för sent. Ansökan skulle nämligen ha varit inne närmare sex månader tidigare, alltså i april.
RoBo menar att beviljandebeslutet som de fick från Länsstyrelsen 2017 var otydligt gällande när de skulle ha ansökt om att få pengarna. I grunden menar RoBo att misstaget handlar om att länsstyrelsen använt begreppet färdigställande i stället för slutbesked.
Eftersom länsstyrelsen har använt sig av färdigställande och angett att bygget skulle vara färdigställt senast den 29 november 2019 har RoBo tolkat det som att det var sex månader efter det datumet som ansökan om utbetalning senast skulle komma in.
När Robo skickade in ansökan om utbetalning skickade de även in slutbeskedet för nybygget som var utfärdat den 15 oktober 2018 och det var alltså egentligen sex månader efter det slutbeskedet som ansökan skulle varit inne.
RoBo överklagade avslaget till Boverket, men fick även där avslag.
I avslaget från Boverket hänvisas bland annat till att det i lagboken framgår att ett byggnadsprojekt anses färdigställt när det finns ett slutbesked.
– Det är naturligtvis otroligt tragiskt på något sätt att vi går miste om de här pengarna. Sedan kan man också säga att det visar att vår bostadsstiftelse måste ha en verkställande funktionär på heltid. Det är komplexa frågor som berörs och som också behöver uppföljning, säger Patrik Nilsson, (S), ordförande för styrelsen i RoBo, till VK.
Den som enligt revisorerna var ansvarig över att skicka in ansökan vid rätt tidpunkt var dåvarande kommunchef Karin Ahnqvist. Hon var vid tillfället anställd på tio procent som så kallad verkställande funktionär för RoBo, vilket kan liknas vid vd. Karin Ahnqvist är kritiskt till länsstyrelsens sätt att hantera ärendet.
– Vi var flera gånger i kontakta med tjänstemän och de förmedlade aldrig att det var någon tidsfrist. Jag tycker det är viktigt att fokusera på att det har varit ett viktigt projekt för RoBo och Robertsfors för att få i gång byggandet på landsbygden och pengar var avsatta för det, vilket RoBo också mött. Sedan gör länsstyrelsen ett nedslag på ett datum, det känns väldigt konstigt för mig, säger Karin Ahnqvist.
Revisorerna som granskat RoBos årsredovisning rekommenderade att inte bevilja ansvarsfrihet för dåvarande verkställande funktionär, Karin Ahnqvist, på grund av missen och det är en allvarlig kritik. Att inte bevilja ansvarsfrihet påverkar rätten att stämma en person eller personer i en förening eller företag för bristerna hur de skött sina uppdrag.
– Det alltid så att man under perioden som verkställande funktionär har ett ansvar. Jag ser inget annat än det. Revisorerna har bara fokuserat på datumet som det skulle var inlämnat. De har inte gjort någon utredning gällande balansen mellan verkställande funktionär och styrelse. Sedan är det oerhört beklagligt att en myndighet inte fullt ut står för det man skrivit i ett beslut, men det är annan fråga och den har vi drivit i överklagan. Det har varit ett väldigt viktigt och välskött projekt i övrigt, säger Karin Ahnqvist, till Västerbottens-Kuriren.
I juni beslutade kommunfullmäktige, som tillsätter styrelsen i RoBo och har tillsynsansvaret för stiftelsens verksamhet, att ändå bevilja ansvarsfrihet, men riktade en anmärkning mot RoBos styrelse för att den inte har följt verkställande funktionärs arbete tillräckligt bra.
– Det är sorgligt. Det är pengar som man trodde fanns, bland annat när man förhandlade hyrorna, så hyresnivåerna blev felaktiga. Sedan får vi rätta oss efter de förutsättningar som är, men det här fanns ju med när vi började diskutera om att det skulle byggas, säger Lars Tängdén (C), oppositionsråd i Robertsfors.
Anledningen till att politikerna gick emot revisorerna och ändå beviljade ansvarsfrihet handlar enligt Lars Tängdén bland annat om ett uttalande som SKR, Sveriges kommuner och regioner, gjorde angående ansvarsfriheten.
– Deras yttrande gick till vissa delar tvärs emot vad revisorerna tyckte kring de regler som finns för stiftelsen och vi tyckte inte att det var meningsfullt att driva frågan vidare.
SKR förklarade bland annat i sitt uttalande att ett eventuellt skadestånd, som kommunen skulle kunna driva om de inte beviljat ansvarsfrihet, inte kan riktas mot den verkställande funktionären enligt stiftelselagen. I så fall måste det riktas mot styrelseledamöter som är ersättningsskyldiga om de "vid fullgörandet av sitt uppdrag uppsåtligen eller av oaktsamhet orsakat skada för stiftelsen”.
– Det var mer eller mindre att acceptera det som skett, det finns ingen möjlighet att hämta igen pengarna som är förlorade, säger Lars Tängdén.
Huruvida hyrorna kan komma att höjas på grund av missen är oklart, men enligt Lars Tängdén lär det finnas med i kommande hyresförhandlingar.
Robo överklagade avslaget från Boverket till Förvaltningsrätten och nyligen gav även Förvaltningsrätten avslag.
Elin Stormare/Västerbottens-Kuriren