Nu har veterinärerna flyttat – så blev nya lokalerna

Flytten för Distriktsveterinärerna från Ånäset till nyrenoverade lokaler i Bygdeå har öppnat flera möjligheter för både besökare och personal. 400 kvadratmeter mer yta har gett möjlighet att ta emot fler patienter, bättre flöde i kliniken och bättre arbetsmiljö för personalen. ”Det känns som att vi är på rätt ställe och att vi nu har något att bygga vidare på”, säger klinikchefen Hanna Morrison.

Jeremias Wedin undersöker hunden Imze. Bakom sitter ägaren Evalisa Melender.

Jeremias Wedin undersöker hunden Imze. Bakom sitter ägaren Evalisa Melender.

Foto: Abebe Asres/VK

Robertsfors2023-05-05 07:30
undefined
Veterinären Bartosz Falacinski berättar om luckan mellan operation och rummet där verktyg kan steriliseras, ett exempel på hur den nya kliniken kan jobba mer kvalitativt och effektivt.

Ett stort fönster är det första vi lägger märke till när vi svänger in mot Distriktsveterinärernas nya lokaler i Bygdeå. Utifrån syns det inte i särskilt tydligt att det är en veterinärklinik, men när VK kommer in är det ljust och välplanerat för flödet av patienter som är både stora och små.

undefined
Jeremias Wedin, klinikchef Hanna Morrison och Bartosz Falacinski som står i det nya personalrummet.
undefined
Flera olika verksamheter har funnits i huset tidigare, bland annat flyktingboende.

I början på februari påbörjades flytten från Ånäset till Bygdeå för att veterinärstationen skulle få bättre lokaler. Beslutet kritiserades av lokala politiker då de ansåg att verksamheten skulle flytta längre från patienterna, men personal menar att flytten på ungefär tre mil inte har påverkat deras möjlighet att hjälpa till. Det har snarare gjort deras verksamhet bättre.

– Vi upplever att det har varit positiv respons nu när vi har kommit på plats. Det skapar bättre förutsättningar när vi kan vara på en lämplig plats, säger Hanna Morrison.

undefined
I den nya kliniken har de fått en del nya maskiner.
undefined
Klinikchef Hanna Morrison, och veterinärerna Jeremias Wedin och Bartosz Falacinski står i rummet som de kallar ”hjärtat”. Det är ett rum som ligger mellan flera andra behandlingsrum och där finns många olika hjälpmedel samlade.

Hon berättar vidare att Ånäsets lokaler har tjänat dem väl, men i grunden var den byggd för två veterinärer som jobbade på plats, i dag är de åtta veterinärer och tre sköterskor.

För personalens del har flytten inneburit betydligt bättre arbetsmiljö på en rad punkter. För att nämna några exempel har de nu tysta rum där de kan skriva journaler, de har fått rymligare personalutrymmen och omklädningsrum för dam och herr. De har även fått ett betydligt trevligare övernattningsrum för jouren, ett rum som nu även har ett fönster. I de nya lokalerna finns även ett rymligt mötesrum och lunchrum.

– Det är viktigt att vi prioriterar arbetsmiljö, speciellt under den veterinärbrist som råder, säger veterinären Bartosz Falacinski.

undefined
Hanna Morrison visar runt i de nya lokalerna.
undefined
Mötesrummet för personalen.

För Distriktsveterinärerna i Bygdeå har veterinärbristen inte varit lika kännbar som hos andra, men med bättre och större lokaler har de också möjlighet att rekrytera fler. Hanna Morrison hoppas att flytten ska göra det lättare att rekrytera nya veterinärer och djurskötare.

– Vi har en väldigt låg personalomsättning och även om vi har varit duktiga på att rekrytera så måste vi vara proaktiva. Man behöver ha i åtanke att vi även har beredskap och jobbar nattetid vilket kräver en större personalstyrka, säger Hanna Morrison.

undefined
Jeremias Wedin undersöker hunden Imze. Bakom sitter ägarna Evalisa Melender och Raimo Melender som är glada över att veterinären ändå är kvar i kommunen.
undefined
Jeremias Wedin undersöker den 50 kilo tunga bernersennen Imze som har problem med ögat. Bakom står matten Evalisa Melender.

Att personalen trivs på just deras klinik tror de har att göra med mixen av människor som finns på arbetsplatsen, det är äldre, yngre, olika härkomster och ungefär lika många män som kvinnor.

– Vi har ett bra team och vi känner varandra väldig bra. Vi kan utbyta erfarenheter när det är både äldre och yngre som jobbar här, säger veterinären Bartosz Falacinski.

undefined
Hanna Morrison är klinikchef i Bygdeå.
undefined
Operationssal.

Gällande flytten till Bygdeå så har det för patienternas del också blivit en rad förbättringar. Det finns bland annat fler behandlingsrum vilket betyder att djuren inte behöver sitta lika länge i väntrummet. Som bekant är katt och hund kanske inte alltid vänner och då kan det vara skönt att de inte behöver sitta längre än nödvändigt tillsammans.

– I väntrummet vill man ha så få djur som möjligt för att motverka stress. Om djuret ska sövas brukar man säga att de vaknar i samma sinnestillstånd som när de somnar. Om djuret är lugnt så somnar de fortare, sover bättre, narkosen kräver mindre mediciner och de vaknar lugnare. Det är viktigt att djuren också ska ha en så bra upplevelse som möjligt av att komma hit, säger veterinären Jeremias Wedin.

undefined
Veterinären Bartosz Falacinski förbereder för en patient.
undefined
Jeremias Wedin, Hanna Morrison, Bartosz Falacinski i det nya personalrummet.

Uppvakningsrummen efter operation för katt och hund ligger även längre ifrån varandra än tidigare och mer strategiskt placerade så att personal har uppsikt utan att behöva sitta i rummen.

Det finns även ett särskilt behandlingsrum för tänder, vilket gör att de kan ta emot fler patienter med tandproblem.

Framöver hoppas de även kunna ta emot och behandla hästar, en verksamhet de förbereder för och som inte var möjlig i Ånäset.

– Om det exempelvis är minusgrader är det betydligt lättare att jobba inne i värme. Vi får också tillgång till en tvångsspilta, vilket gör att hästen inte kan sparka oss, säger Jeremias Wedin.

undefined
En del av kliniken är bara för personalen. Där finns bland annat matrum, övernattningsrum, mötesrum och omklädningsrum med dusch.
undefined
Nu finns ett särskilt tandrum som gör att de kan ta emot fler tandpatienter.

I övrigt fortsätter deras verksamhet ute på fältet som vanligt. Varje dag är ungefär två veterinärer ute och besöker bland annat ladugårdar.

– En flytt kräver mycket, men det känns ju jätteskönt nu. Det känns som att vi är på rätt ställe och att vi nu har vi något att bygga vidare på. Vi vill utveckla, säger Hanna Morrison.

undefined
Bartosz Falacinski tycker att det bästa med jobbet är variationen. ”Vi måste hjälpa alla och vi jobbar med både små djur stora kunder under beredskapen vilket är roligt.”
undefined
Här förbereds patienter för operation.
undefined
På plats görs även en del labbtester.
Fakta

Distriktsveterinärerna är en del av Jordbruksverket och arbetar med förebyggande djurhälsovård genom planerade besök, beredskap för akuta sjukdomsfall samt smittskydd dygnet runt, året om. I länet finns Distriktsveterinärerna i Vilhelmina, Lycksele, Skellefteå, Vännäs och nu Bygdeå i stället för Ånäset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!