Högtryckskunskapen i Robertsfors kan få nya användningsområden

Den högtrycksteknik som användes vid Element Six i Robertsfors kan få nya användningsområden inom till exempel miljöteknik, som återvinning av rotorbladen hos vindkraftverk. Det framgår av förstudie där förutsättningarna att etablera ett högtryckscentrum i kommunen utreds.

Återvinning av rotorblad hos ”pensionerade” vindkraftverk. Det är ett sätt att använda högtryckskompetensen i Robertsfors visar en förstudie.

Återvinning av rotorblad hos ”pensionerade” vindkraftverk. Det är ett sätt att använda högtryckskompetensen i Robertsfors visar en förstudie.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Robertsfors2018-09-10 15:00
undefined
Återvinning av rotorblad hos ”pensionerade” vindkraftverk. Det är ett sätt att använda högtryckskompetensen i Robertsfors visar en förstudie.

Erik Rosenbaum, Umeå, har jobbat med en förstudie om etablering av ett högtryckscenter i någon form till Robertsfors sedan augusti i fjol. Nu är den klar och har redovisats för Tillväxtutskottet i Robertsfors.

Jobbade på företaget

Den 2 april 2014 meddelade ägarna till diamanttillverkaren Element Six, De Beers, att verksamheten med 175 anställda skulle avvecklas inom två år. En av dem som arbetade där då var just Erik Rosenbaum som slutade sommaren sommaren 2015 efter nästan tre år.

Erik Rosenbaum har studerat teknisk kemi, har en civilingenjörsutbildning och har doktorerat i fysikalisk kemi . Han hade dessutom tidigt idéer om hur kunskapen som fanns i Robertsfors skulle kunna användas inom andra områden.

Miljöteknik

Grunden för tillverkningen av syntetiska diamanter vid Element Six var att göra industridiamanter av kol genom extremt hög tryck och hög temperatur.

Erik Rosenbaum har i förstudien, som bekostats av Robertsfors kommun och Region Västerbotten, gjort litteraturstudier, tittat på andra användningsområden, företag och vad de svenska forskningsinstituten har gjort i ämnet.

– 80-85 procent av tillämpningarna vid sidan av diamanter har med miljöteknik att göra.

Återvinna material

Han berättar att det till exempel går att behandla förorenad mark med högt tryck. Genom att tillsätta vatten och värma det, under högt tryck, till 400-500 grader så klarar inte miljögifterna att överleva.

– Vattnet oxiderar sönder det, berättar Rosenbaum.

En annan sak som högtryckslösningar går att nyttja till är materialåtervinning, som att ta hand om plaster. Genom att ta hand om deponerat glasfiber kan en kombination av högtryck och vatten göra att det går att återvinna glaset.

– Genom att använda vätskor av olika slag kan man också få olika egenskaper.

Investerare in?

Erik Rosenbaum berättar att de projekt han sett så här långt gör det i liten skala. Det kan handla om att använda en liter vatten istället för 1000 liter. Han konstaterar att det måste skalas upp för att det ska kunna bli möjligt att göra det industriellt.

Han ser till exempel en möjlighet i återvinning av rotorblad på vindkraftverk.

– De äldsta börjar snart vara 25 år och kommer att skrotas. De består mest av glasfiber och många av energibolagen vill nog inte att vindkraften ska bidra till produktionen av stora mängder avfall som hamnar på skrottippen, utan vill säkert istället hitta andra återvinningsmetoder för att undvika att bidra till en ohållbar utveckling.

– I slutändan handlar det om någon investerare vill gå in med pengar, säger Rosenbaum.

Till politikerna

Nu kommer kommunen att gå vidare med frågan

– Förstudien lyfter på en mängd olika stenar och det var syftet med den, säger Olle Norberg näringslivsansvarig på Robertsfors kommun.

Förstudien kommer att bli offentlig i sin helhet efter kommunstyrelsen i Robertsfors i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!