I centrala Robertsfors ligger industriföretaget JIT Mech. I fabriken tillverkas flera hundra olika produkter i bland annat stål, aluminium och koppar. Företaget har en rad olika kunder, bland annat Hitachi Energy och Komatsu Forest. Deras specialitet har blivit skräddarsydda produkter för olika ändamål.
– Vi gillar tilläggskrav. Grundprincipen är att man inte ska kunna lägga produkter vi tillverkar på en båt från Kina, säger Per Lindqvist.
Per Lindqvist beskriver att de har fyra olika ben att stå på, de producerar till försvar, elindustrin, skogsmekanisering och entreprenad. De två första, försvar och el är något som minst sagt ligger i tiden. Efter sommarsemestern blev det klart att företaget landat några stora ordrar, vilket gör att man kommer att expandera. Vilka stora ordrar det är vill inte Per Lindqvist gå in på, men JIT Mech behöver mer personal och det är den största utmaningen de står inför just nu.
Per Lindqvist tycker att industrin i Sverige länge har jobbat i uppförsbacke när det gäller dess status. Han menar att det pratas väldigt mycket om techbolag samt att utbilda akademiker, men att industriarbetare, liksom andra inom bristyrken, borde värderas högre i samhället.
– Attityden kan ofta vara att man som till exempel busschaufför får höra ”Vad ska du göra sen då?”. Det finns en förväntning att man ska utbilda sig vidare. Sedan blir folk förbannade när bussen inte kommer på grund av att det inte finns chaufförer.
Han vill att deras anställda ska känna en yrkesstolthet.
– Den traditionella industrin håller på att ta revansch. Det kan nästan ha uppfattats som att man jobbar med stenåldern, men svensk industri är definitivt inte död, den är oerhört betydelsefull för vårt välstånd.
I fabriken arbetar man både med maskiner och manuellt. Det hanteras svetsning på avancerad nivå, robotar med den senaste tekniken och en rad olika produkter för olika ändamål. Vi stannar bland annat vid en flänsförlängning, en slags stor cylinder som när den är helt klar kan hantera genomföring av el med 1,1 miljon volt. Det säger sig självt att det då är av extra vikt att inget går fel.
På fabriken görs därför även tester, både läckagetester och trycktester. I en annan del av fabriken tillverkas svängskivor till Komatsu forests skördare. Delen som tillverkas väger ungefär 1,5 ton och JIT Mech levererar 7–10 i veckan. Det är en produkt som de har en längre serie på, främst jobbar de med tillverkning i korta och medellånga serier.
– Jag hoppas att det kan göra det till ett intressantare jobb. Man måste tänka till, vara kreativ och hitta lösningar. Men det gör det också mer svårrekryterat.
Att vi kan vara på väg in i en lågkonjunktur är inget som direkt oroar Per Lindqvist. För deras företag är några av huvudkunderna på uppgång, både försvars- och energiindustrin.
Det var betydligt tuffare runt 00-talet när globaliseringen tog fart och stora företag började lägga sin produktion i låglöneländer. Då höll Bonnedahls i Robertsfors AB, föregångare till JIT Mech, på att helt gå under. Företaget hade på den tiden fokus på enkla detaljer med långa serier. Per Lindqvist fick tänka om helt och ändra fokus.
– Jag har nog varit ganska tjurskallig och lösningsorienterad, säger han.
Även om just personal kan vara en knäckfråga har det aldrig varit tal om att flytta verksamheten från Robertsfors. Förutom att det skulle vara förenat med stora ansträngningar och kostnader finns också andra aspekter.
– Robertsfors är en bra plats att vara på. Det har varit ett brukssamhälle med metallindustri i 260 år, vilket skapat en mycket lång tradition och förutsättningar för bra kompetensförsörjning inom sektorn. Men sedan har det gått från att vara en fullständig bruksort till att helt förändras de senaste 20 åren, genom en framväxt av nya entreprenörsdrivna företag.
Han syftar till att många stora industrier har lagt ner, som Element six eller Asea ABB som helt dominerade området där JIT Mech nu ligger. Samtidigt har andra industrier uppstått och växer.
– Just nu är det mycket som blåser åt rätt håll i Robertsfors.