Malin Lindmark lever och andas tvål. I den lilla butiken i Ratan har hon sedan fyra år tillbaka sålt tvål som du bland annat kan tvätta händer, tallrikar och hår med. Men sagan började inte där – i över 20 år har Malin laborerat med olika dofter och sammansättningar för att skapa den ultimata handgjorda, ekologiska tvålen. Varumärket Malin i Ratan, som e-butiken och den fysiska butiken i den lilla byn heter, har växt sig allt starkare genom åren och deras produkter finns hos återförsäljare runt om i hela landet.
Nu har verksamheten kommit till en punkt där den växt ur labbet och behöver något större som dessutom är samlokaliserat. Det nya huset kommer att hysa in tvålproduktionen och butiken under samma tak.
– Det stora målet är att koppla ihop handeln med upplevelse. Sedan är det trevligt att ha lite mer plats också, säger tvålmakaren Malin Lindmark och skrattar.
Satsningen innebär en tillbyggnad av den befintliga butiken med ytterligare drygt 200 kvadratmeter. Det medför att företaget kommer att gå från drygt 100 kvadratmeter till det tredubbla. Det första spadtaget tas efter semestern och förhoppningen är att den nya lokalen ska stå klar till jul och med en invigning vårvintern 2023.
– Det som känns extra skönt med utbyggnaden är samlokalisering av tillverkning, lager, butik och plats för evenemang. Det innebär att vi kan vara mer tillgängliga i butiken, berättar Malin Lindmark.
Det är cirka 500 meter mellan Malin Lindmarks hus, alltså där tvålen tillverkas i dag, till butiken. När leveranserna anländer måste de dessutom frakta tung last fram till huset och sedan nedför källartrappan, vilket har varit lite av ett orosmoment.
För kollegan Therese Hallberg, som har titeln tvålmakare och arbetsledare, blir det ett lyft att få flytta in i den nya lokalen.
– Det känns magiskt, just nu är vi lite trångbodda. Sedan ska det bli skönt att slippa bära så mycket, säger hon och skrattar.
I början var det endast femlitersdunkar som behövdes släpas ner till källaren, något som i dag har blivit till 25-litersdunkar.
– Dessutom har vi leverans till två platser, vilket inte är helt praktiskt. Lastbilschauffören har lärt sig att köra rätt nu, men kommer det en ny chaufför kan det bli fel, säger Malin Lindmark.
Tvålmakeriet arrangerar workshops där deltagare får följa med i tvåltillverkningsprocessen, men när det nya huset står klart kommer det bli enklare för dem att ta med besökarna in i produktionen. Dessutom kommer de att kunna ta emot fler personer samtidigt, något som tidigare begränsats av utrymmet.
– Framöver kommer vi kunna ta emot 50 personer per gång, i stället för 25. Vi får många förfrågningar från researrangörer och har redan byggt en bussparkering så det blir fint att inte behöva dela upp gruppen vid besöken. Folk är så nyfikna på hur det fungerar, nu kommer de att kunna se den hantverksmässiga tvåltillverkningen här på plats.
Det nya huset började de skissa på redan 2019, vilket nu har blivit till företagets absolut största investering någonsin.
– Utbyggnaden kostar ungefär fyra miljoner kronor. Från enbart organisk tillväxt så tar företaget nu sitt första lån, det är en spännande företagsresa. Projektet är även beviljat EU-medel ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling
För Malin Lindmark har verksamheten växt sig starkare hos henne genom åren – som till en början startade som en fritidssyssla. 2017 sade hon upp sig på sitt jobb som miljökonsult inom infrastrukturplanering och började arbeta heltid med sitt egna företag.
– Det har aldrig varit en dröm, men det har bara blivit till en dröm.
Förra året nominerades företaget till Icas Entreprenörspris i kategorin Årets lokala hjälte. Av 350 nominerade runt om i Sverige valdes företaget ut som en av fem finalister. Ett Bollnäs-företag, som driver ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier, gick vinnande hem. Men det har inte stoppat tvålmakaren att fortsätta jobba för att få företaget att växa, utan gav snarare en extra pepp att fortsätta utveckla jobb på landsbygden.
– Mycket av mitt driv är att få förklara för folket att hantverkstvål är så mycket bättre än något annat som du rengör dig eller ditt hem med, säger Malin Lindmark.