Drar ner på personal inom omsorgen

Robertsfors kommun ska spara in miljoner och det görs till stor del genom minskad bemanning inom äldreomsorg- och funktionshinderområdet. ”Inom äldreomsorgen kommer det påverka den tid man har för brukaren, men i huvudsak kommer vi titta på mötestiden och ge avkall på vissa typer av kvalitetsarbeten. Så det är klart att det påverkar”, säger Jhonas Nilsson, socialchef i Robertsfors kommun till
.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Robertsfors2020-01-24 10:15
undefined

Robertsfors kommun ska spara 3,9 miljoner kronor under 2020 inom den sociala sektorn. Det innebär nedskärningar inom både äldreomsorgens särskilda boenden samt inom funktionshinderområdet. Totalt ska det sparas 2,4 miljoner inom särskilda boenden och 1,5 miljoner inom funktionshinderområdet.

Inom äldreomsorgen handlar det om ungefär tre heltidstjänster som dras ner inom särskilda boenden för äldre. 1,4 miljoner kronor ska sparas i lönekostnader. Enligt socialchefen så innebär det dock inte att man ska säga upp någon fast anställd. Besparingen ska lösas genom att ta in färre vikarier och att personal på ett boende kan få täcka upp på ett annat vid behov. Personal kommer alltså behöva flytta runt mer nu än tidigare.

Eftersom neddragningarna av personalen inte kommer att täcka alla besparingar som ska göras finns även planer på att minska antalet platser i kommunen för dementa. Edfastgårdens demensavdelning kommer exempelvis avvecklas. Jhonas Nilsson menar att den avdelningen är bäst lämpad att avvecklas på grund av vilka individer som bor där. Dessa individer kommer dock inte flyttas, utan bo kvar. Däremot kommer inga nya dementa att flytta in.

– Det som ändras är bemanningen, att man arbetar mer på samma sätt som på ett vanligt särskilt boende. Dementa behöver inte alltid vara extra vårdkrävande, men vi kommer att ha ett visst antal platser för svår demens där det finns extra kompetens hos personalen, säger Jhonas Nilsson.

Tanken är att de platser för dementa som finns på Lövlunden ska vara för personer som har en större problematik.

– Har man den typen av behov kommer man fortsättningsvis inte att flytta till Edfastgården utan till någon avdelning på Lövlunden som har den beredskapen.

Inom funktionshinderområdet kommer besparingen på personal bli större än inom äldreomsorgen eftersom det handlar om färre platser.

– Det kommer märkas i personaltäthet i gruppbostäder och på dagcenter, säger Jhonas Nilsson.

Den totala besparingen som innefattar gruppbostäder samt dagcentret handlar om totalt 1,89 tjänster.

– Vi håller på med en risk- och konsekvensanalys av det här. Den analysen kommer att vara klar innan förhandlingen med facket börjar nästa vecka.

En anhörig som har sin förälder på ett boende i Robertsfors har varit i kontakt med VK och uttryckt sin oro över vården, men även sin irritation över att inte ha fått någon information om planerna på minskad bemanning.

– Vi har inte ens fått veta hur det kommer att fungera. Det har inte varit någon information. Den dagen det händer står vi där med faktum. Vi får inte vara med och tycka och tänka, det är nästan det värsta, säger den anhöriga.

Jhonas Nilsson säger att de får in synpunkter löpande och han förväntar sig att fler kommer att göra inspel när informationen nu går ut. Under onsdagen skickades information till enhetscheferna för att delge förändringarna till anhöriga. Jhonas Nilsson säger att det alltid är en balansgång hur tidigt man ska gå ut med information som inte är helt klar.

– Det är inte så att det är hemligt, men vi har varit försiktiga i och med att det inte beslutat än. Ibland är det en lite svår balansgång med vad man oroar med information och oroar genom att inte ge.

Vad har du för kommentar till dem som är oroliga över hur det här kommer att påverka?

– Jag kan förstå oron. Det är en förändring som sker. Vi ska bedriva verksamhet som håller god kvalitet och som uppfyller krav. Ser vi att vi inte kan göra det med förändringarna måste vi ändra, men vi tror att det kommer att gå. Bland personalen kan det finnas en oro utifrån att det kan bli mer ensamarbete och det kan bli aktuellt. Vi kommer behöva titta över arbetssätten och strukturera resurserna på bästa sätt, säger Jhonas Nilsson.

Politikerna har beslutat om att verksamheterna ska spara. Det är sedan tjänstemännen, i det här fallet bland annat Jhonas Nilsson, som beslutar på vilket sätt man ska spara. Det slutgiltiga beslutet kommer att tas när alla fackliga förhandlingar och riskanalyser är klara.

Elin Stormare/ Västerbottens-Kuriren

Särskilda boende för äldre i Robertsfors kommun

• Edfastgården har tre avdelningar med åtta brukare på varje avdelning.

• Lövlunden har totalt sex avdelningar med åtta platser på varje. Tre av dessa avdelningar är demensavdelningar.

• Ånäset har tre avdelningar och även ett korttidsboende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!