Doldisföretaget som får det att snurra

Robertsforsföretaget CoorsTeks koppling till formel 1 sitter i framvagnen. Det är inte allmänt känt, precis som fallet är med övriga produkter, kunder och företaget som sådant.

Tomas Holmström.

Tomas Holmström.

Foto: Alebe Asres//Västerbottens-Kuriren

Robertsfors2019-04-21 18:20
undefined
Tomas Holmström.

Därför hördes inte heller någon utbrista ’’Äntligen’’ när företaget utsågs till Årets Exportföretag på Umeågalan. Det var inte många som visste vilka CoorsTek är och vad de gör.

Anonymiteten är inte heller särskilt konstig utan ligger i linje med parollen Verka men inte synas som lever kvar sedan ABB-tiden.

Numera är det framgångsrika företaget en del av ett 108 år gammalt amerikanskt företag som började sin bana med att brygga öl.

– Vi lyckas tillfredsställa det behov marknaden har, men det gäller att vi hela tiden förbättrar oss för att inte bli omsprungna. Förbättringsvägen tar aldrig slut, säger Tomas Holmström, ingenjör och ekonom som är vd för CoorsTek Sweden AB, till Affärsliv24.

Stor marknad

Företaget massproducerar högpresterande keramer som används i hybridlager. Marknaden är stor och växande då lager finns i allt som snurrar. CoorsTeks kullagerämnen finns inte i några hushållsprodukter, Det bidrar till att företaget inte är allmänt känt. Kunder är uteslutande lagertillverkare som gör lager till flygindustrin, vindkraftverk och mycket mer.

– I princip all vår tillverkning går på export. Hemmamarknaden är liten, säger Tomas Holmström.

Grunden till det som i dag är CoorsTek lades redan för över 50 år sedan när Aseas högtryckslaboratorium etablerades i Robertsfors. Sedan dess har kompetensen funnits och förädlats på orten och varit till stor nytta i verksamheter med olika inriktningar.

– Vi har fortfarande nytta av grundinvesteringen som gjordes på 1960-talet, säger Tomas Holmström.

undefined

Affär och namnbyte

Något som är bestående sedan Asea-tiden är att det var i anläggningen i Robertsfors som teknik för slutförvaring av utbränt kärnbränsle togs fram. Det var i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Tekniken har sedan dess modifierats en del av andra aktörer på annan plats.

Verksamheten i Robertsfors har under lång tid varit inriktad på att utveckla keramer för olika industriella tillämpningar. Det har varit bestående och skett i olika företagskonstellationer. Mellan 1984 och 1993 drevs verksamheten av ABB Cerama AB och 1993 köptes företaget av fyra privatpersoner, varav Tomas Holmström var en, och bytte namn till AC Cerama och hade bland annat SKF och Tetra Pak som kunder.

– 1998 knackade ett multinationellt företag på dörren, säger Tomas Holmström.

Det var Saint-Gobain Advanced Ceramics AB som ville köpa AC Cerama. Det blev affär och namnbyte.

Köptes upp

Tomas Holmström gick från att vara ägare till anställd och utsågs till vd.

Det kom sedan att dröja till 2011 innan nästa ägarbyte. Då köptes verksamheten av den amerikanska koncernen CoorsTek, ett familjeföretag med fler än 5 000 anställda över hela världen som har sitt ursprung i att brygga öl. Det har man också fortsatt med i företaget Coors Brewery.

Då det gäller keramer och den verksamhet som hör till det har CoorsTek förutom i Robertsfors även verksamhet i USA och Mexico. Totalt 300 anställda, varav 47 i Robertsfors.

Trots att det varit ägarbyten genom åren har verksamheten så att säga suttit i orubbat bo i Robertsfors. Det har att göra med att viktig kompetens finns där, liksom trivsel,

– Vi vill vara här och har hela tiden strävat efter att vara bäst, säger Tomas Holmström.

undefined

”Vi växer kraftigt”

Att man lyckats bra med den målsättningen går att utläsa på olika sätt. Ett är att omsättningen mellan 2017 och 2018 ökade med cirka 15 miljoner kronor och har passerat 105 miljoner kronor.

– Vi växer kraftigt och verksamheten har stora möjligheter att bli riktig stor. Vi tillverkar ett material som har framtiden för sig, säger Tomas Holmström.

De produkter som tillverkas i Robertsfors används i många olika verksamheter. I flygverksamhet och kärnkraftverksamhet är ett par exempel liksom vindkraftverk. En produkt som formats i Robertsfors finns även i framhjulslagret på alla formel 1-bilar för att ta ytterligare ett exempel.

Hybridlager har lägre friktion än stållager vilket betyder längre och effektivare livslängd. Det är i sin tur förklaringen till att efterfrågan är stor och ökar då behovet av att spara energi och vikt är A och O för att leva upp till hårdare miljökrav i olika verksamheter.

– Den största påbörjade ordern som vi har är till generatorlager till vindkraftverk i Kina, säger Tomas Holmström.

Mycket hemligtstämplat

Oavsett produkt börjar processen med ett pulver som är råvaran. Efter olika tillsatser och spraytorkning är materialet färdigt att formas. En process med hög temperatur och högt gastryck gör att produkten blir heltät. Arbetet sker i treskift för att en del av utrustningen som används i tillverkningen är så känslig att den inte kan lämnas utan tillsyn.

Säkerhetstänket överhuvudtaget är stort och certifieringsprocessen mycket noggrann. Allt som levereras har verifierats för att kontrollera att minimikraven i specifikationen uppfyllts. Det är inte så konstigt.

– Vi gör grejer som flyger varje dag och då får det inte bli fel, säger Tomas Holmström.

Mycket av de processer som sker i fabriken, och även omfattar produktutveckling, är hemligstämplat för utomstående.

– Vi har tagit fram två nya material som är bättre kundanpassade. Vi gör specifika tillämpningar för att kundanpassa vårt erbjudande och vi gör ett material som har framtiden för sig. En stor marknad i vardande är elbilar och andra elfordon som är frekvensstyrda och högvarviga. Då är det en fördel med hybridlager. Därför kommer efterfrågan av dessa lager att öka. Världen efterfrågar lösningar som håller längre och är miljövänliga eftersom, säger Tomas Holmström som är full av optimism.

undefined

”Kan bli riktigt stort”

Han säger att även marknaden då det gäller flygtillämpningar bara är i sin linda.

– Det här kan bli riktigt stort och vi fortsätter det ständigt pågående arbetet att bli bättre på det vi gör för att inte bli omsprungna. De största konkurrenterna finns i Japan, säger Tomas Holmström.

Slår hans framtidsutsikter in, helt eller delvis, kommer hans svit att hålla i sig.

Sedan han tillträdde som 1998 har han aldrig sagt upp en anställd på grund av arbetsbrist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!