Antalet dödliga hundattacker har ökat

Det är ovanligt med dödliga hundattacker i Sverige, men de senaste åren har det blivit vanligare. Det säger Andreas Svensson, docent i evolutionär ekologi vid Linnéuniversitetet.

Polisen har inlett en utredning för att klargöra vad som orsakade tragedin i byn utanför Robertsfors. Eftersom kvinnan som ägde hunden avled finns det ingen misstänkt i ärendet.

Polisen har inlett en utredning för att klargöra vad som orsakade tragedin i byn utanför Robertsfors. Eftersom kvinnan som ägde hunden avled finns det ingen misstänkt i ärendet.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Robertsfors2022-10-26 21:00

I söndags bets en kvinna i 60-årsåldern ihjäl av sin egen hund i en by utanför Robertsfors. Andreas Svensson har följt statistiken gällande dödliga hundattacker i Sverige. Han säger att det är ovanligt.

– Sverige ligger ju ganska lågt i jämförelse med länder som exempelvis Finland och Ungern.

Samtidigt säger han att Sverige har en ökande trend av hundattacker med dödlig utgång.

Hur stor är ökningen?

– De senaste fyra åren har det varit sju dödliga hundattacker i Sverige, alltså nästan två per år. Det har ökat från att vara en dödlig hundattack per vartannat eller vart tredje år.

undefined
Andreas Svensson, docent i evolutionär ekologi vid Linnéuniversitetet, har följt statistiken gällande dödliga hundattacker i Sverige.

Enligt polisen var hunden som bet ihjäl kvinnan av rasen amstaff. I veckan har det blossat upp en diskussion om vissa hundraser, exempelvis amstaff, borde förbjudas. En som inte tycker det är Patrik Cederlöf, expert på rasen amstaff. Han är bland annat engagerad i Svenska Kennelklubben och har fött upp amstaffhundar.

– Amstaffhundar är inte farliga, säger han.

2018 gjorde Svenska Kennelklubben en analys av amstaffhundars beteende och personlighet. Totalt ingick ungefär 500 hundar i analysen. Egenskaper som undersöktes var bland annat hur social, lekfull och hotfull respektive hund var. 

Enligt analysen är amstaffhundar inte mer hotfulla än övriga raser: ”Värdet för Hotfullhet motsvarar ungefär medelvärdet för samtliga deltagande hundar oavsett ras”, står det.

Patrik Cederlöf påpekar även att det inte är säkert att hunden som bet ihjäl kvinnan var en renrasig amstaff – det kan ha varit en blandras.

– Att blanda hundraser kan ge ett oönskat resultat där hunden riskerar att antingen få de bästa, eller sämsta, egenskaperna från varje ras.

undefined
Patrik Cederlöf tycker inte att hundar av rasen amstaff borde förbjudas. ”Renrasiga amstaffhundar är inte farliga”, säger han.

Länsstyrelsen uttrycker det som att det var en ”amstaffliknande hund”.

– Det såg ut som en amstaff, men vi vet inte om den var renrasig, säger länsveterinär Annelie Grip Hansson, som i samråd med polisen tog beslutet att hunden som bet ihjäl kvinnan skulle avlivas.

Kommer ni att ta reda på om den var renrasig?

– Nej, det kommer vi inte. Vilken ras det var är egentligen ointressant. Vi hade kommit fram till samma slutsats oavsett, nämligen att hunden var farlig och behövde avlivas.

undefined
Annelie Grip Hansson är länsveterinär på Länsstyrelsen Västerbotten.

Oavsett vilken ras hunden var säger Patrik Cederlöf att söndagens händelse givetvis var oerhört tragisk.

– Jag tänker på anhöriga, det är tragiskt för alla inblandade. Lyckligtvis hör sådana här attacker till ovanligheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!