Campingen fortsätter – ägaren hoppas på bad

Magnus Ahlback, ägare av Lufta camping, hoppas på en framtid för Luftas bassänger. ”Det är viktigt för barnfamiljer och jag tycker om blandningen av unga och gamla på en camping”, säger han.

Magnus Ahlback och hans fru tog över Lufta camping för sju år sedan. Innan dess drev de camping i Nynäshamn.

Magnus Ahlback och hans fru tog över Lufta camping för sju år sedan. Innan dess drev de camping i Nynäshamn.

Foto: Åsa Juthberg

Robertsfors2023-08-22 07:00

Badet måste renoveras och nu är det upp till kommunpolitikerna att avgöra vad det är värt att ha ett tempererat bad i bygden. Men oavsett vad de beslutar kommer campingen att hålla igång även nästa sommar.

– Just nu jobbar vi på för fullt och tar en dag i taget, och när säsongen är slut får vi ta en funderare och slicka såren, säger Magnus Ahlback.

Han förklarar att det varit några tuffa år, först med pandemin och nu med inflation och höga elpriser. Det märks av på så sätt att andelen svenska campare blivit något färre, medan antalet européer från främst Tyskland och Holland har ökat.

– Vi har haft många europeiska gäster, och eftersom den svenska kronan är så svag reagerar de inte på att vi har högre priser på mat. Ölen är inte ens dyr, tycker de.

undefined
För Luftas utomhusbad väntar antingen renovering eller nedläggning.

Enligt Magnus är camping billigt i Sverige jämfört med i Europa, tack vare att man här betalar ett enhetspris på campingtomt istället för per person. Det innebär att det blir billigare för bland annat barnfamiljer att campa i Sverige. 

– Jag förespråkar enhetspris för att få hit barnfamiljer, det är viktigt för framtiden eftersom barnen är nästa generation campare. I Sverige har vi lyckats med att få blandade åldrar som campar och det är trevligt. 

Det är sjunde säsongen som Magnus och hans fru driver Lufta camping. De sålde sin camping i Nynäshamn och flyttade upp, med målet att kunna ta det lite lugnare. 

– Vi trodde det skulle vara enkelt att komma till Norrland och bara köra på, men det är så kort säsong så det är mycket vi inte hinner fixa. I södra Sverige går det att förbereda hela vintern, här får vi balansera och göra det viktigaste.

undefined
Nere vid ån finns möjlighet till bastubad, och planen är att det ska bli mer av den varan. "Det passar vår målgrupp", säger Magnus Ahlback.

Så de skyndar långsamt. Under pandemin fick de dra in på personal och slita hårt själva, och det fick dem att tänka i andra banor. 

– Vi tar ett år i sänder för vi vet inte vad som händer. Saker och ting kan ändras så snabbt. 

En viktig del i verksamheten är samarbeten med lokala föreningar, och campingen erbjuder mat och sovplats i samband med allt från hundutställningar till mopedträffar.  

– Om de trivs kommer de tillbaka och det är så vi tycker om att jobba, säger Magnus. 

Beslut angående utomhusbadet fattas tidigast under hösten.                                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!