Norran har berättat om fastighetsägaren förut.
”Bilsamlare” hotas av vite på 80 000 kronorFörsta gången som samhällsbyggnadskontorets miljöenhet i Robertsfors fick vetskap om ärendet var 2017. Då genomfördes en inspektion på gården och där räknade inspektörerna att det fanns totalt 67 bilar. Även bildelar, bilbatterier och terrängfordon fanns utspridda på fastigheten. Då gjordes en överenskommelse med fastighetsägaren att 20 bilar och metallskrot skulle vara borta inom några månader. Inga nya bilar fick heller tillkomma på fastigheten.
När kommunen sedan gjorde en uppföljande inspektion ett år senare visade det sig att 15 bilar försvunnit, men det hade i stället tillkommit 21 bilar och det låg fortfarande skrot utspritt på marken.
Enligt kommunen stannade sedan ärendet av på grund av att det var svårigheter med delgivning, alltså att information skriftligt skulle lämnas till fastighetsägaren. Klagomål fortsatte dock att komma in om den ostädade fastigheten och då gjordes en ny inspektion ytterligare ett år senare. Då hade det tillkommit ännu fler bilar, som nu var uppe i 79 stycken och skrot låg fortfarande kvar på gården.
Efter det togs hårdare tag mot fastighetsägaren. I höstas beslutade Samhällsbyggnadsutskottet om ett föreläggande förenat med vite på 80 000 kronor. Om fastighetsägaren inte har städat tomten innan den 30 juni, 2020 så måste denne alltså betala höga böter. Hen måste göra sig av med allt farligt avfall och får max ha tio bilar på gården, bilar ur bruk ska även vara tömda på vätskor.
– Jag har varit sjukskriven och städningen har blivit fördröjd, men jag har börjat med det och räknar med att vara klar till sommaren. Det är under kontroll, säger fastighetsägaren till VK.
Denne förklarar att anledningen till att hen har så många bilar på gården beror på ett bilintresse, och bland annat rusta upp veteranbilar. Av olika anledningar har det dock inte hunnits med. En del bilar har tillkommit på grund av att de gått sönder och personen har behövt en bil till jobbet.
– Det blir en ond cirkel, men senaste året har jag börjat ta tag i det och städat, säger fastighetsägaren.
Om det inte är städat när tidsfristen löpt ut så ansöker kommunens miljöenhet om att få vitet utdömt. Har det fortfarande inte hänt något så kan det dömas ut ett löpande vite.
– Det kanske inte blir samma summa, men det döms då ut med jämna mellanrum och löper på tills fastighetsägaren har vidtagit åtgärder. Det är den generella ärendegången oavsett vilket ärende det gäller, säger Lina Åberg, miljöinspektör på Robertsfors kommun.
Varför är det viktigt att städa upp på sin gård. Om det ligger avsides så kanske det inte stör någon?
– Det handlar ofta om miljöfarligt avfall som batterier, drivmedel och olja. Läcker det ut i marken så är det miljöfarligt oberoende vars det är och det är något man måste ta hänsyn till, säger Lina Åberg.
Elin Stormare/Västerbottens-Kuriren