Stort stöd för nej till anmälningsplikt

Flera partier i Robertsfors kommun vill inte att regeringen går vidare med planerna om anmälningsplikt. Majoriteten hade en färdig skrivelse som de ville att kommunen skulle skicka in till regeringen, men den skrivelsen ska förtydligas innan så görs.

Helena Lindahl (C) står bakom andemeningen i skrivelsen som bland andra Petra Andersin (S) tagit fram, men vill att den ska förtydligas.

Helena Lindahl (C) står bakom andemeningen i skrivelsen som bland andra Petra Andersin (S) tagit fram, men vill att den ska förtydligas.

Foto: Elin Stormare/VK

Robertsfors kommun2023-10-05 05:00

Det var under måndagen som kommunalrådet Petra Andersin (S) föreslog att kommunen skulle besluta om att skicka in en skrivelse till regeringen med uppmaning att inte gå vidare med planerna om anmälningsplikt. I Tidöavtalet framgår det att regeringen och SD vill införa anmälningsplikt mot papperslösa. Det innebär bland annat att personal inom regionen och kommuner skulle bli skyldiga att anmäla till myndigheter om de kommer i kontakt med personer som inte har tillstånd att vara i Sverige.

– I praktiken kan det handlar om att lärare tvingas anmäla elever och socialsekreterare tvingas anmäla personer i behov av hjälp. Det kommer tveklöst utsätta personal för moraliska svårigheter och etisk stress, säger Petra Andersin.

Hon menade att personal inte ska ha de kraven på sig, att det kan riskera att tilliten och förtroendet för personalen urholkas.

Kommunfullmäktige tog dock inget beslut under måndagen om att skicka in skrivelsen. Alliansgrupperna ville att förslaget skulle återremitteras för att skrivelsen behövde rättas och förtydligas.

– Vi har diskuterat i alliansgrupperna och vi står bakom andemeningen i skrivelsen, men tycker att den är oklar då det handlar om en utredning och man pratar om beslut som inte har tagits, säger Helena Lindahl (C), under mötet.

Det blev en omröstning som slutade med att skrivelsen återremitterades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!