Kommunen hyrde ovetandes domännamn – skapar nu nytt

Robertsfors kommun har under flera års tid hyrt domännamnet visitrobertsfors.se, utan att ha förstått det. Hyran har varit på några hundra kronor, men skriftligt avtal har saknats. Nu har politikerna beslutat att flytta visit-sidan till ett annat namn – i stället för att köpa nuvarande domännamn för 2000 kronor.

Upplägget med att hyra domännamnet för visitrobertsfors anses i dag inte vara en bra idé.

Upplägget med att hyra domännamnet för visitrobertsfors anses i dag inte vara en bra idé.

Foto: Nicolina Burman/VK

Robertsfors kommun2023-10-06 06:00

I somras fick kommunen problem med uppdateringar på sidan visitrobertsfors.se och det var i samband med det som det upptäcktes att kommunen inte ägde domännamnet. Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

– Vi tog för givet att vi ägde det, säger Hilda Vidmark, tillväxtchef på Robertsfors kommun, till tidningen.

Domännamn är ett namn som är lätt att komma ihåg och som är kopplat till en IP-adress på internet. Det är det unika namn som visas efter @-tecknet i e-postadresser och efter www. i webbadresser.  

Domännamnet visade sig ägas av ett företag som drivs av en tidigare anställd på kommunen. Domännamnet skapades två år innan personen började jobba på kommunen i syfte att skapa en egen turismsida. När Robertsfors kommun i ett senare skede var intresserad av att använda den adressen jobbade personen på kommunen och man kom överens om att kommunen skulle hyra namnet.  

– Varför det inte köptes upp har jag inget bra svar på, även om jag önskar det. Det var åtta år sedan så jag kommer inte ihåg, men i efterhand skulle de bara ha köpt det direkt, säger den tidigare anställda, säger Hilda Vidmark.  

undefined
Hilda Vidmark, tillväxtchef på Robertsfors kommun, anser att den bästa lösningen på problemet är att kommunen startar en ny visit-sida för kommunen.

Det finns inget skriftligt avtal kring uppgörelsen. Där och då menar den tidigare anställda att det inte var något problem, båda parter var överens och det handlade om så små summor. Kommunen började hyra domännamnet runt 2015 och sedan dess, fram tills nu, har de bara fakturerats för tre år och betalat ungefär 400 kronor per år – vilket är självkostnadspriset för domännamnet samt DNS uppslag (en server för namn på internet).  

Om någon registrerar ett domännamn som någon annan senare vill använda kan namnet hyras ut eller säljas. Det är inget ovanligt. Men upplägget med att hyra domännamnet anses i dag inte vara en bra idé.  

– Vi bedömer att det är mindre sårbart att själv registrera domännamnet som används för våra sajter då vi annars vid vissa typer av uppdateringar behöver anlita den som äger domännamnet. Svårigheter skulle exempelvis kunna uppstå ifall det inte går att få tag på den som äger domännamnet, säger Hilda Vidmark.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!