Raset inträffade strax innan klockan tolv på söndagen. Räddningstjänsten ryckte ut med tio enheter och den omfattande insatsen pågick i flera timmar.
Lantbruket bedriver mjölk- och köttproduktion. Petra Kangas, kommunikationschef på Norrmejerier, bekräftar att gården är en av Norrmejeriers största medlemsgårdar.
– Det är en stor mjölkgård, en av Norrmejeriers största, säger Petra Kangas.
På gården finns 323 kor, av vilka cirka 300 var mjölkkor, enligt Norrmejeriers siffror från tidigare i februari. Ägarna till gården uppgav till SVT att runt 400 till 500 djur befann sig inne i hela ladugården vid tidpunkten för själva takraset.
Flera djur blev fastklämda i rasmassorna. En kranbil lyfte bort taket och veterinär fanns på plats för att kontrollera djurens skador och ge vård. Den omfattande räddningsinsatsen pågick fram till middagstid på söndagen. Enligt räddningstjänsten fanns ingen överhängande rasrisk för de delar av taket som inte redan hade rasat.
Petra Kangas berättar att Norrmejerier redan under söndagskvällen kunde hämta upp mjölkleveranser, men att produktionen påverkas av en så omfattande olycka.
– Det är klart att det blir störningar i arbetet. Så vitt vi har förstått så är det en eller två mjölkrobotar i själva rasmassorna. Det påverkar till viss del, säger hon.
Men det finns ingen risk att olyckan kommer leda till någon mjölkbrist, enligt Petra Kangas.
– Det påverkar inte Norrmejeriers produktion i sin helhet. Det är tragiskt, men samtidigt tur att det var så få djur som blev drabbade, säger hon.
Norran fick kontakt med gårdens ägare på söndagskvällen. Hon berättade då att djuren i ladugården hade kunnat utrymmas till andra utrymmen på gården.
På måndagen vill ägaren inte kommentera händelsen ytterligare, men bekräftar att sju kor har dött i samband med olyckan. De kor som klarat sig har även fått flytta tillbaka in i ladugården.
Även Lotta Folkesson på LRF Västerbotten har haft kontakt med gårdens ägaren.
– Det är en fruktansvärd händelse, inte bara för djuren utan också för människorna som driver gården och arbetar där, säger hon.
Lotta Folkesson säger att även LRF:s medlemmar hjälpte till under räddningsarbetet. Hon är ordförande i Omsorgsgruppen, ett nätverk inom LRF, som fungerar som en första kontakt när svåra olyckor drabbar ett lantbruk eller de gröna näringarna.
– Vår uppgift är att se till att det finns omsorg om både djur och människor i akuta situationer. Vi säkerställde att det fanns folk på plats som hjälpte till, säger hon.
Många människor, framför allt andra bönder, ställde upp frivilligt. De hjälpte bland annat till med att rensa upp bland rasmassorna, att få fram djuren och skotta taket. De fortsätter även hjälpa till med uppstädningen under måndagen. Lotta Folkesson är stolt över hur många människor som var beredda att rycka in.
– Jag blir alltid så berörd över vilket otroligt kollegialt stöd som finns bland våra medlemmar. När en olycka väl händer, då åker alla som kan dit och hjälper till. De sliter hårt för att rädda upp situationen och hjälpa den som har blivit drabbad på bästa möjliga sätt, säger hon.