Mitt i skogen, cirka två mil söder om Boliden ligger byggnadsminnet Rismyrliden som anlades som nybygge 1825. Varje sommar sedan i början av 90-talet har gården hållits öppen för besökare men förra året hölls den stängd på grund av pandemin. På söndag öppnar Rismyrliden igen och som vanligt kommer det att finnas djur på gården. I sommar blir det får, griskultingar, kaniner och några tuppar. Hembakat fika, nygräddat bröd från bagarstugan och våfflor kommer att finnas till försäljning.
– Det känns kul att vi är på gång igen. I sommar ska det hållas visningar, gästhantverkare kommer och visar traditionella hantverk och spelmän kommer på besök. För oss är det viktigt att kulturarvet bevaras och att vi kan föra kunskap vidare om hur man levde förr. Det finns så mycket att berätta för vår yngre generation, säger Maj-Britt Widmark.
Besöksgården är ett av länets få bevarade nybyggen med ett komplett byggnadsbestånd. På området som omfattar cirka två hektar mark, finns tretton olika byggnader från 1825 och framåt. Några av de som har bevarats är mangårdsbyggnaden, sommarbostaden, ladugården, rundlogen, bagarstugan, smedjan och drängstugan som var den sista att byggas. Den äldsta byggnaden är den som kallas Brorers. Den har på senare tid byggts ut men det gamla lantköket med öppen spis och breda golvplank, finns fortfarande kvar.
– Genom tiderna så har byggnaderna restaurerats. I år har stiftelsen Rismyrliden byggt nya ramper och rökbastun har fått nytt nävertak. Vi försöker att återskapa så tidsenligt som möjligt, förklarar Maj-Britt Widmark.
Alldeles vid husknuten av mangårdsbyggnaden finns en kulturträdgård där det odlas gamla traditionella trädgårdsväxter. I år har det också gjorts en barnträdgård med ätbara grönsaker, örter och bär.
– Vi har lyckats få tag på några olika gamla potatissorter som Gammal svensk röd, Gammal svensk brokig och Blå mandel. Varje höst hålls en skördemarknad då vi säljer grönsaker från trädgården, säger Margareta Lundgren och fortsätter:
– I barnträdgården finns svarta och röda vinbär, krusbär, smultron, jordgubbar och annat som barn brukar tycka om att plocka och äta.
Stödföreningen Rismyrliden bildades 1991. I början på året så hade de flesta ur styrelsen avgått. Sedan dess har föreningen jobbat för att få in fler intresserade. En ny styrelse är nu tillsatt och engagemanget i föreningen är stort.
– Det känns jättebra. Inför säsongsöppningen så har vi byggt och ställt iordning grishuset, gjort hagar till djuren, fixat trädgårdslandet, röjt upp och städat. Det är mycket som ska ordnas men tack vare alla engagerade eldsjälar så ska det nog lösa sig. Det känns extra kul att vi kommit igång nu då föreningen fyller 30 år i år. Kanske firar vi lite extra i samband med höstens skördemarknad, säger Maj-Britt Widmark med ett leende.
I sommar ska två säsongsanställda jobba under de sex veckorna som Rismyrliden hålls öppen. En av dem är Mikaela Åman, gårdsansvarig.
– Det känns som att det kommer att bli en riktigt trevlig sommar, säger Mikaela glatt och berättar vidare att även hennes barn Felicia och Alexander ofta kommer att vistas på gården.
– De trivs här och ser fram emot en liten minisemester tillsammans med mig och djuren. I sommar förenar vi nytta med nöje.