I augusti 2020 flyttade familjen Edwards från Rotherham i South Yorkshire i England till Sverige. Förutom Robin består familjen av hans fru Michelle och deras tre döttrar.
– Vi hade först tänkt flytta till Australien där Michelles bror bor. Men på grund av coronapandemin lade vi de planerna på hyllan och istället blev det Sverige. Vi gillar det svenska systemet med stor frihet för människorna och hög välfärd. Det svenska skolsystemet är också mycket bättre än det engelska, säger Robin Edwards.
Innan de hittade sitt drömhus i Risliden bodde de först tre månader i Villa Lugnet i Petikträsk.
– Vi trivs mycket bra här och barnen älskar skolan i Norsjö. Människorna är så varma och välkomnande. Dessutom är naturen fantastisk och luften är ren.
Med sig till Risliden tog Robin firman greneIT som han efter 20 år som system- och webbutvecklare startat 2017.
Men vi kan ta hans historia från början. Robin växte upp i byn Fatehpur som ligger vid foten av Himalaya. Här drev familjen ett jordbruk.
– Men min pappa ville inte att jag skulle bli bonde så han inspirerade mig att arbeta med IT-istället och köpte en dator som jag kunde använda i mina studier på universitet.
Efter några tunga år där Robin var mycket sjuk utan att läkarna kunde ställa en diagnos var det till sist en läkare som jobbat i Australien som hittade problemet, en tumör i bronkerna. När den hade opererats bort blev livet genast lättare för Robin och han började som web-designer hos ett IT-företag i New Delhi.
– Jag trivdes med jobbet men inte med livet i storstan, berättar Robin.
Istället sökte han sig ut på landet igen och blev IT-chef hos Assemblies of Gods skola i staden Rupaidiha som ligger nära gränsen mellan Indien och Nepal.
– När jag började där satte jag upp en femårsplan som vi lyckades genomföra och när jag slutade på skolan 2009 hade till exempel alla elever tillgång till en egen dator.
Under en semester i England samma år träffade han Michelle, som ursprungligen kommer från Skottland. Paret bosatte sig så småningom i Rotherham och 2017 startade Robin det egna företaget greneIT där han både arbetar som IT-konsult, webbutvecklare och driver ett webbhotell. När det gäller webbhotellet har han valt ett koncept där varje kund har tillgång till en egen server och där han har full koll på koldioxidutsläppen hela vägen för en webbsida.
– Jag arbetar bara med leverantörer vars servrar drivs av förnybar energi och jag klimatkompenserar de utsläpp som trots allt uppstår i trädplanteringsprojekt i Asien och Afrika.
Robin berättar att utsläppen från internetindustrin idag ligger på samma nivå som för flyget.
– Och produktionen vid datacenter runt om i världen beräknas fördubblas till 2025.
Han konstaterar att varje dag orsakar internet varje år utsläpp av 2 330 041 ton koldioxid och förbrukar 2 339 400 MWh elektricitet.
– Varje sökning på internet kräver ungefär 0,3 Wh energi och bidrar till utsläpp på 0,2 gram koldioxid, säger Robin.
Med sig till Risliden hade Robin en del av sina kunder och han har också skaffat nya under tiden här.
– Mina kunder kommer bland annat från Österrike och Sydafrika. Jag har ännu inga svenska kunder eftersom jag inte alls marknadsfört mig här. Jag hoppas att svenskarna också ska lära sig att uppskatta min filosofi när det gäller hållbarhet, avslutar Robin Edwards.