”Risken är att vi hamnar i ett vakuum”

Beskedet om att Arbetsförmedlingen lägger ned kontor väcker oro. ”Det är otroligt tråkigt och risken är stor att det blir upp till kommunerna att lösa situationen i stället”, säger Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors till VK.

28 mars 2019 16:41

Robertsfors är en av de kranskommuner till Umeå som haft handläggare stationerade vid Arbetsförmedlingens lokaler, men sedan i höstas har kontoret bara haft öppet för bokade besök. Två personer jobbar där.

– Risken är att vi hamnar i ett vakuum och att individer blir drabbade. Närheten till arbetsförmedlare har betytt mycket för snabb etablering på arbetsmarknaden inom kommunen, säger Patrik Nilsson.

Tillsammans med kommunal- och oppositionsråd i de övriga kranskommunerna har han skickat ut ett pressmeddelande som efterlyser snabb dialog med Arbetsförmedlingens ledning för att säkerställa fortsatt bra stöd för samtliga kommuninvånare. Man betonar där att kompetensförsörjningen redan i dag är en utmaning för företagen och att situationen ytterligare försvåras av nedskärningarna.

– Redan nu har vi som kommun fått ta ett aktivt ansvar för individer trots att det inte är vår uppgift, något som förstås innebär ökade kostnader, och nu finns förstås risken att vi måste jobba ännu mer med det och att ytterligare kostnader vältras över på oss, säger Patrik Nilsson som vidare känner sig osäker på hur bra det kommer att fungera med ökad digital handläggning.

– Det kanske går bra i flera fall, men det finns också de som kräver ett personligt bemötande. Hur det behovet ska mötas i framtiden har vi inte fått något riktigt svar på, säger Patrik Nilsson.

Niclas Holmlund//Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa