Riddare och kämpalek intar Kyrkholmen

Riddarrustningarna blänkte i solskenet under medeltidsdagarnas debut på torsdagen. Besökarna vällde in på Kyrkholmen för att ta del av allt från kämpalek och glaspärletillverkning, till medeltida musik och tornerspel.

11 juli 2019 17:30

För andra gången arrangeras medeltidsdagarna på Kyrkholmen och på hängbron över till ön trängdes besökarna för att få komma in och ta del av en svunnen tid.

Peter Törlind, tillsammans med sönerna Birk och Aske Törlind, var i full färd med medeltida tillverkning i form av glaspärlor. Med sig hade de den lilla ugnen där glaspärlorna tillverkades under 900 graders värme.

– Det är jättekul att vara här och det är kul att få tillverka, tycker Birk Törlind.

David Granberg, även kallad Kjartan af Frostheim, bjöd på musikunderhållning med medeltida influenser. Nyckelharpa, flöjter och munharpa var några av de instrument han bar med sig.

– Jag tycker att medeltidsdagarna har börjat jättebra med bra väder och väldigt mycket besökare, berättar han.

Jerker Fahlström, även kallad Geiron, hade kommit hela vägen från Göteborg för att dela med sig av sina sagoberättelser om gudar, hjältar och småfolk.

– Det är skitroligt här. Jag har just haft en sagostund och det var hur mycket publik som helst. Jag berättar alla möjliga historier från medeltiden och en del av dem är ganska läskiga och innehåller mycket blod, säger han.

Therese Hedman, som spelar fru Ulrike under medeltidsdagarna, hade hand om ett av stånden vid den medeltida marknaden. Hon satt och broderade vid hennes stånd med loppisfynd.

– Det känns jättemysigt här. Det är ett så fint område vi får hålla till på här på Kyrkholmen. Det känns väldigt avslappnande och härligt, berättar hon.

Bröderna Loui och Viggo Bergqvist hade åkt från Sjulsmark för att besöka arrangemanget och prova på bågskytte. Mest intresserade var de dock av tornerspelen med riddare och hästar som under eftermiddagen skulle utspela sig nedanför Landskyrkans församlingshem.

– Vi längtar till tornerspelen ska börja, men först ska vi gå in och kolla på alla annat på Kyrkholmen, säger Viggo Bergqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Öhman

Ämnen du kan följa