Unik Skelleftemodell för att rädda restaurangjobben

Bryggargatan lanserar ett unikt koncept där restauranger under coronakrisen kan hyra ut personal till sina producenter.

Simon Renström, Strömsholms lanbruk i samspråk med Judith Arnason och Edvard Bolling, Bryggargatan.

Simon Renström, Strömsholms lanbruk i samspråk med Judith Arnason och Edvard Bolling, Bryggargatan.

Foto: Lars Westerlund

Restaurang2020-04-21 07:00

– Vi har skapat en modell som ska göra det enklare för restauranger att hyra ut personal för att, när restaurangen inte kan hålla öppet som vanligt, i stället kan hjälpa till att producera de råvaror som man brukar servera sina gäster, berättar Jon Oskar Arnason, som är en av delägarna i Bryggargatan i Skellefteå.

Det hela handlar om att det nätverk som idag används för försäljning mellan producenter och restauranger kan användas för att förmedla personal där det finns behov. 

– Personalen fortsätter vara anställd av sina arbetsgivare och restaurangen fakturerar timlön och arbetsgivaravgifter till lantbrukaren. Vår personal får på så sätt behålla sin anställningstrygghet genom krisen och vi som driver restaurangerna får behålla vår kompetens samtidigt som risken för att vi tvingas lägga ned minskar. 

Jon Oskar Arnason betonar vikten för restaurangerna att matproducenterna kan behålla sin normala produktionstakt, trots krisen.

– Annars väntar både råvarubrist och högre priser till hösten. Nu har vi en chans att hjälpa till att försörja branschen med råvaror samtidigt som vi kan behålla våra anställda genom krisen. 

Han konstaterar att detta också ökar förståelsen mellan producenten och slutkund vilket kommer det att skapa en stolthet för det som är närodlat.

– För att allt ska gå snabbt, smidigt och på rätt sätt har vi i Skellefteå tagit hjälp av bemanningsföretaget Wikan Personal som kommer att bistå restaurangägare, lantbrukare och matproducenter med att till självkostnadspris sköta uthyrningen av personal, berättar Jon Oskar Arnason.

Bryggargatan har sedan länge ett nära samarbete med sina leverantörer Strömsholms lantbruk och Svedjan Ost. Till dem kommer Bryggargatan nu att hyra ut sina medarbetare vid behov.

När Norran Affärsliv kommer på besök hos Strömsholms lantbruk finns fem av Bryggargatans medarbetare på plats för att lära sig mer om hanteringen av köttet. Nästa vecka ska Edward Bolling hjälpa till med hängningen av köttet  och om några veckor ska flera av de restauranganställda att hjälpa till med paketeringen av köttet som kommer att levereras till ICA Kvantum i Skellefteå.

– Det här är en riktigt bra lösning som gör att vi kan hålla igång produktionen genom leverans av portionsförpackningar och med personal som kan det här med kött på sina fem fingrar, säger Simon Renström som driver Strömsholms lantbruk.

Karta: Strömsholms Lantbruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!