Restaurang i Skellefteå kritiseras för sexistisk inredning: ”Helt absurd”

”Du är den dynga du väljer att sprida”, skriver Irja Berntson i ett kritiskt inlägg mot Texas Longhorn Steakhouse i Skellefteå.

28 februari 2017 17:57

”På en helt vanlig restaurang, i en helt vanlig svensk stad, ingår denna skylt i inredningen”. Så inleder Irja Berntson det inlägg där hon riktar skarp kritik mot restaurangen Texas Longhorn Steakhouse i Skellefteå.

Det var i fredags som en bild av restaurangens inredning, en skylt som listar varför män föredrar pistoler framför kvinnor, hamnade i hennes inkorg.

– Det var min man som såg skylten när han var och lunchade, tog en bild och skrev ”fräscht?” och jag kunde inte låta det passera. Den är så fruktansvärt sexistisk i alla punkter, och på det läggs den här romantiseringen av vapen som blir helt absurd eftersom fall av dödligt våld där skjutvapen använts har ökat de senaste åren, säger Irja Berntson när Norran når henne.

I fredags skrev hon därför ett inlägg på restaurangens facebooksida, men har fortfarande inte fått något svar.

– Det är bara tystnad, men jag vet ju heller inte hur aktiva de är på facebook. Däremot har jag sett att flera andra också kommenterat och ifrågasatt skylten, berättar Irja Berntson.

Hon skrev sedan ett längre inlägg på sidan jamstalldvardag.se, där hon är skribent.

”Om vi bortser från den öppna sexismen, den där kvinnor beskrivs som krävande, slut efter 44, och gud förbjude – de reagerar på flörtande och otrohet, så är vapenromantiken helt absurd”, skriver hon bland annat i det inlägget.

– Att som restaurangägare göra ett medvetet val och utsätta anställda och gäster för ett sådant budskap är jag extremt kritisk till. Ägaren borde fundera på vilken kultur och stämning som restaurangen ska förmedla, och även kunna svara på frågan hur kvinnor borde se på den här skylten. Det vill jag gärna ha svar på, säger Irja Berntson.

I inlägget verkar du i förväg ge svar på tal till försvarare som kommer med skämt-argumentet?

– Ja, och alla skämt bottnar i något, de är inte oskyldiga. Kliver du någon på foten gör det ju inte mindre ont bara för att du säger att det inte var meningen, säger Irja Berntson.

Har du någon lösning?

– Jag tycker som sagt att ägaren borde tänka efter, är det här vad restaurangen står för? Sedan kommer jag gärna och håller en kurs, det är bara att höra av sig, säger Irja Berntson.

Det är inte första gången som Texas Longhorn får kritik – inför öppningen i oktober diskuterade bland annat Skellefteå-föreningen SKEVA anledningen till att rätten med den minsta köttbiten kallades "Ladies".

– Det tyckte vi var väldigt relevant att kritisera; det är ju varken relevant eller tidsenligt att könsbestämma matportioner, och det är så otroligt enkelt att låta bli, säger Maria Wikström, ordförande i SKEVA.

Föreningen ställer sig nu bakom Irja Berntsons inlägg med samma motivering;

– Den här skylten, det är en så enkel grej att undvika. Vi har inte så mycket mer att tillägga till kritiken, det var ett väldigt bra inlägg av Irja som fick med både sexismen och problematiken med vapen, säger Maria Wikström.

Vad tycker du de borde göra?

– De borde i alla fall fundera på vad de reproducerar, vad de vill åstadkomma och vilka de vill ska komma dit. Målgruppen blir nog väldigt snäv med den här typen av jargong, för jag vill tro att det inte är något som går hem i Sverige. Jag vill tro att vi kommit längre än så, säger Maria Wikström.

 

Under dagen har Norran sökt huvudkontoret till Texas Longhorn Steakhouse, med frågan om varför skylten sats upp och hur de ställer sig till kritiken. Nu har Jessica Lindahl, Franchise Group Director, svarat på kritiken i ett mejl;

– Jag beklagar verkligen kring skylten som oaktsamt satts upp i Texas Longhorn-restaurangen i Skellefteå. Vår enda förklaring är att en skylt från ett gammalt lager, sändes upp från huvudkontoret till restaurangen av misstag när den byggdes, skriver hon i sitt meddelande.

– Vi har nyligen genomfört ett varumärkesarbete och där vi bland annat just identifierade kommunikation som följt med från nittotalet, och som inte alls kommunicerar det vårt varumärke står för. Det som upplevdes som ”skoj med glimten i ögat” för 20 år sedan, tolkar vi och våra gäster idag inte alls på samma sätt. Vi har jobbat på att byta ut denna typ av skyltar, och kommer att göra en extra översyn för att säkerställa att inte fler hänger kvar av misstag någonstans, fortsätter hon.

Hon meddelar också att ”den sexistiska skylten som gästen möttes av, har nu såklart tagits ner av Texas Longhorn Skellefteå” och menar att restaurangen i Skellefteå inte har någon del i detta, utan att allt  ”var ett misstag från oss på huvudkontoret”.

 

Texas Longhorn i Skellefteå meddelar under ett samtal med Norran att de nu tagit ner skylten och ber om ursäkt, men vill i övrigt inte medverka i artikeln.

Irja Berntson arbetar som jämställdhetsutvecklare på Equalate, som genom utbildningar, föreläsningar och workshops hjälper företag, myndigheter och kommuner i arbetet med jämställdhet och mångfald. Hon är också skribent på jamstalldvardag.se, där inlägget finns att läsa i sin helhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa