Tidigare var den gamla telefonkiosken den gemensamma träffpunkten för stugägarna i Storsands stugförening, men nu finns det även ett litet kulturhus för dem att utnyttja.
— Det är egentligen ett litet cirkulärt bibliotek. Vi visste att det fanns många böcker i stugorna som man har läst om och om igen. Folk i stugorna får lämna in och låna böcker helt enkelt. Det tog bara 20 minuter innan det var fyllt. Jag gillar hållbart tänk, säger Malin Forsmark.
Det är en varm och solig dag när Norran träffar Malin och föreningens ”allt i allo”, Bert-Olof Åström, och de visar stolt och ivrigt upp alla böcker som finns i det lilla kulturhuset.
— Malin står för många idéer och jag vill gärna hjälpa till. Nu håller jag på att tillverka en hylla där barnens böcker kan stå. Precis som Sara kulturhus är vårt också byggt i trä, säger Bert-Olof och skrattar.
Sommarstugorna ligger nära det öppna havet med en fin böljande strand precis intill. Kring 50 hus finns i området, och många av dem har gått i arv. Både Malin och Bert-Olof har tagit över sina stugor efter sina föräldrar.
För Malin, som har varit i stugan sedan barnsben, kändes det självklart. För tre år sedan blev huset hennes och familjens.
När det var dags för föreningen att välja ny ordförande fanns det inte något jättestort intresse för den posten och då blev Malin snabbt vald.
— Det är en rolig förening, det finns så många gemensamma krafter och många är villiga att hjälpa till att ta hand om området. Så det var inget större problem för mig att ta mig an ordförandeskapet, säger Malin.
Föreningen har tre gemensamma områden: det är vatten, vägen och båthamnen. Ett av de största projekten var när de för tio år sedan fick en gemensam brygga, där de nu har sina båtplatser. De två sista åren har föreningen haft gemensamhetsdagar då de har städat, röjt och fikat tillsammans som har blivit väldigt uppskattat av stugägarna.
Härnäst väntar ytterligare två större projekt. Ett av de nya projekten är en nationell naturvårdssatsning, ”Håll Sverige rent”. En sträcka av stranden på 100 meter där föreningen mäter skräp tre gånger per år, städar och håller rent. Genom skräpmätningar får Naturvårdsverket en ökar kunskapen om skräpet, till exempel får ledtrådar om vilka åtgärder som behövs i området.
— Det är ett roligt projekt och många hjälper till, säger Malin.
Det andra nya projektet handlar om att återskapa strandängen som tidigare funnits vid stranden, något som kallas för ”Lona projektet” och går genom Länsstyrelsen.
De ansökte om bidrag och fick 160 000 tusen kronor av Skellefteå kommun och Länsstyrelsen för att återskapa ängen som är cirka tre hektar stor. De ska till exempel ta bort vide och återskapa plats för strandråg.
— Vi har sådan landhöjning här så det har blivit så mycket sly. När biologerna kom hit och tittade var de imponerade över mångfalden av växter som finns här och att föreningen vill jobba ideellt för att hålla det öppet, berättar Malin.
— Projektet sträcker sig i första hand över tre år, självklart kommer vi att fortsätta underhålla området. Det finns så många fantastiska krafter i föreningen. Vi oerhört glada för den trevliga stämningen.