Skellefteås nya hotell byggs i Renholmen

På fabriksgolvet på Derome i Renholmen står en del till ett av det som kommer att bli Skellefteås mest kända byggnadsverk. Affärschefen Petra Eriksson, öppnar dörren och kliver in, och går sedan till andra sidan av rummet och tittar ut genom det jättelika glasfönstret på det första producerade rummet till Elite Hotels etablering i Sara kulturhus.

Berhane Tekeste håller på att färdigställa ett golv vid fabriken i Renholmen.

Berhane Tekeste håller på att färdigställa ett golv vid fabriken i Renholmen.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren

Renholmen2019-10-17 18:00
undefined
Affärschefen Petra Eriksson tittar ut från det hotellrum som är pilot vid produktionen vid Deromes husfabrik i Renholmen.

Fabriken i Renholmen, Byske, ingår sedan drygt tre år som en del i Derome. Det senaste året har företaget landat flera order på större volymer i övre Norrland (se faktaruta).

Derome har i dag fyra husfabriker i landet. Där ingår Renholmen och senast tillkom den nybyggda fabriken i Värö, Varberg som invigdes i fjol.

undefined
Berhane Tekeste håller på att färdigställa ett golv vid fabriken i Renholmen.

– Allt händer på ett eller annat sätt här. Den här fabriken är flexibel och kan producera fler olika varianter på hus. I den nya fabriken i Varberg har vi satsat mer på standardiserad tillverkning. Rationell produktion och effektivt är viktigt i samtliga våra fabriker, berättar affärschefen Petra Eriksson.

– Vi fokuserar på att bygga bostäder från vår produktportfölj och kan anpassa efter kundens önskemål om det är en större mängd, fortsätter hon.

Produktionen ökar

Koncernens expansion med en fjärde fabrik har gjort att produktionen nu kan öka kraftigt.

– Det här innebär att vi kan ta större projekt. Här i Renholmen ökar vi också kapaciteten, vi förbättrar våra processer och får på så sätt ut mer, säger Eriksson.

undefined
Elisabeth Lundberg spacklar en av volymerna som är under produktion.

Derome jobbar i dag bland annat med större bostadsutvecklare i Sverige som Magnolia, Balder och Riksbyggen.

I och med att Derome har fyra fabriker så händer det att företaget sprider produktionen till samma beställare på fler av fabrikerna samtidigt. I dag kan alla fabrikerna tillsammans leverera ungefär 30 färdiga lägenheter och 5 färdiga småhus i veckan.

undefined
Petra Dunder sköter bland annat lossning till fabriken och viss utkörning. Totalt arbetar 45 personer där i dag.

– Det spelar ingen roll var jag sitter som tjänsteman. Jag jobbar med alla fabriker, berättar Eriksson.

– Det går ut färre volymer i Renholmen än i Varberg eftersom flexibiliteten gör att produkten tar längre tid att tillverka. 70 procent av det vi gör är lägenheter.

Hotellrummen

Ett projekt är i dag speciellt intressant i närregionen. Derome ska producera hotelldelen till Sara kulturhus, som Elite Hotels of Sweden, ska driva. Hela byggnaden är 20 våningar och Derome ska svara för det som går upp från själva kulturhuset, 205 hotellrum med gym på toppen. Beställare är Hent som är kulturhusets totalentreprenör

undefined
Andreas Holm och Björn Asplund hjälps åt vid produktionen. Snart kommer de att övergå till att producera hotellrum.

– Vi har fått anpassa produktionen här. Det är en styrka att det väljer att producera lokalt. Vi kommer att tillverka volymen och Martinsons monterar den, berättar Eriksson.

Klart 2021

Den lokala produktionen gör att miljöpåverkan blir mindre och att leveranser sker i volymer gör att störningarna i själva stadskärnan blir mindre.

Hotellrummen, liksom de lägenheter Derome producerar, byggs i volymform, där väggar, golv, tak, toaletter och mycket mer produceras på plats i fabriken. Allt beräknas klart under det andra kvartalet 2021 och i dagarna börjar Derome ställa om fabriken för hotellproduktionen.

– Det är häftigt att få vara med på kulturhusresan som blir lokalproducerad.

Mer lokalt?

Och det tar sannolikt inte slut där med tanke på allt som händer runt Northvolt Ett.– Vi hoppas på att få bygga mer lokalt i och med det som händer i Skellefteå.

Då handlar det inte bara om lägenheter utan också småhus. Deromekoncernens A-hus har ett hus, som används vid Zero Sun Project, på Skellefteå Camping.

– Det kommer i att använda för villavisningar för allmänheten.

Ska bygga ut

Derome bedömer att företaget har tagit marknadsandelar under 2019 och Petra Eriksson konstaterar att företaget inte märkt så mycket av de sättningar på vissa marknadssegment som det pratats en del om.

undefined
Niklas Lindström, Christoffer Sundin Jennerfors och Henrik Segerstedt jbbar med golvproduktionen på Derome i Renholmen.

Koncernen tittar nu på konsekvenserna av det nya investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande som nu är ute på remiss.

– Vi balanserar efter efterfrågan. Vi kan ge kunden en trygghet genom att garanterat hålla tidplanen och lösa kapacitetsproblem. Blir det mindre jobb kan Deromes eget fastighetsbolag gå in och köpa produktion.

– Den ökade produktionen och ökad efterfrågan gör att vi behöver anställer fler medarbetare, både i produktion och på kontoret.

Totalt jobbar i dag ungefär 45 personer på anläggningen och totalt 2 200 i hela Deromekoncernen.

Deromekoncernen

Företaget har anor från 1946 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver tredje generationen av ägarfamiljen Derome som är Sveriges största privata träindustri. Omsättningen beräknas uppgå till 8 miljarder kronor under år 2019.I Derome ingår fem egna sågverk, bygghandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, bioenergi, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av lägenheter och lokaler i eget innehav. Varumärken som ingår i Deromekoncernen är även A-hus och Varbergshus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!