Renbergsvattnets Lantbruk först i norra Sverige med korn för öltillverkning

I tisdags gick den första transporten av maltkorn från Renbergsvattnets Lantbruk. 36 ton skickades då till ett mälteri i Småland där den ska användas som en basingrediens vid tillverkning av öl.

Mikael Olofsson och Fredrik Lundström har satsat hårt på att odla maltkorn.

Mikael Olofsson och Fredrik Lundström har satsat hårt på att odla maltkorn.

Foto: Lars Westerlund

Renbergsvattnet2019-01-31 07:53
undefined
Mikael Olofsson och Fredrik Lundström har satsat hårt på att odla maltkorn.

– Vi provade på att så maltkorn redan 2017 men så regnade skörden bort. Den torra sommaren 2018 passade bättre för maltkornet så då kunde vi skörda 50 ton, berättar Fredrik Lundström som driver Renbergsvattnets Lantbruk ihop med sin svåger Mikael Olofsson.

Han konstaterar att Renbergsvattnets Lantbruk är först i norra Sverige med att satsa på maltkorn – i alla fall i modern tid.

– Tidigare har maltkorn främst såtts upp till Mälardalen men nu gör vi det här också. Hoppas att fler bönder följer i våra spår och kanske kan det också startas ett mälteri häruppe, säger Mikael Olofsson.

Köpare av maltkornet är företaget Brewmaster Sweden som driver ett mälteri i småländska Hovmantorp och de har också ett bryggeri.

undefined
Maltkornet har ett tunt, finrynkigt skal med föga märkbara nerver samt tjock, kubbig kornform, varmed följer hög stärkelsehalt.

Maltkornet har ett tunt, finrynkigt skal med föga märkbara nerver samt tjock, kubbig kornform, varmed följer hög stärkelsehalt. Maltkornet som Renbergsvattnets Lantbruk använder är franska Crescendo som anses passa bäst för klimatet i norra Sverige. Kornet är särskilt högvuxet och fullkornsandelen är mycket hög.

– De tester som gjorts på vårt maltkorn visar att grobarheten ligger på 99 procent, berättar Fredrik.

En viktig anledning till att Brewmaster Sweden valt att köpa maltkornet från Renbergsvattnet beror på att gården är KRAV-certifierad.

– KRAV innebär bland annat att våra grödor odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, säger Mikael.

Innan Renbergsvattnets Lantbruk bestämde sig för att odla matkorn köpte Mikael in de 16 ekologiska ölsorterna som han hittade på Systembolagets hyllor för att undersöka hur de marknadsfördes. Grundregeln för ekologisk dryck är att den ska bestå av 100 procent ekologiska ingredienser. För öl handlar det framför allt om malten.

I ett ekologiskt öl ska såväl malt som humle vara odlad enligt EU:s regler för odling och tillverkning av ekologiskt certifierade livsmedel. Strikta krav ställs till exempel när det gäller användning av kemiska bekämpningsmedel. Konstgödsel med kväve får inte användas utan näring ska hämtas från det omgivande ekosystemet.

undefined
Mikael Olofsson och Fredrik Lundström, Renbergsvattnets Lantbruk.

För att kunna arbeta rationellt med spannmålet investerar Renbergsvattnets Lantbruk 2018-2020 i en ny spannmålstork på 32 kubikmeter där spannmålen torkas med två pelletspannor på totalt 600 kilowatt.

En lagringssilo på cirka 400 kubikmeter är uppförd och en våtficka på 100 kubikmeter planeras.

– Totalt handlar det om investeringar på cirka 2,5 miljoner kronor, avslutar Fredrik Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!