Remouladsåsen har frälst Skellefteås unga i generationer – nu har Norran hittat receptet

Blodpudding, ryssröra eller mexikanasoppa? Nej, den klassiska skolmaträtten som fick er läsare att höra av er mest efter vår lista över gamla klassiska Jörnköket-rätter är fiskpinnar med den fantastiska remouladsåsen. Nu har vi hittat receptet.

10 februari 2016 08:00

Mikke Källsved, fastighetsskötare vid Norrhammarskolan, lyckades få tag på ingredienslistan till hans barndoms favoritsås. Än i dag skippar han matlådan för att äta i skolmatsalen när fiskpinnar serveras.

– Det är receptet de använder på Norrhammarskolan, och som kommer från Jörnköket. Jag hade tur att jag fick det, säger han.

Han har testat att göra det och säger att den nästan smakar likadant, trots att de skippade vattnet och potatisstärkelsen.

– Första gången blev den lite surare än originalet. Jag vet inte vad det beror på, kanske Jörnköket använder en viss typ av majonnäs?

Det kan stämma. En läsare skriver på Norrans Facebook-sida att ”hemligheten med den är Jörnkökets egna majonnäs.”

Receptet:

Nåväl, är ni redo? Här har ni måttet för ett helt kilo remouladsås à la Jörnköket.

Majonnäs - 294 g

Filmjölk - 294 g

Bostongurka - 117 g

Dill (torkad) - 2,9 g

Salt - 1,16 g

Vitpeppar 0,04 g

Vatten 294 g

Potatisstärkelse 18 g

Vispa samman potatisstärkelsen med vattnet. Låt stå i 30 minuter. Blanda med majonnäsen, filmjölken, bostongurkan och kryddorna.

Voilà! Nu har du en nostalgisk smakförnimmelse som din tunga sällan kommer att uppleva. I alla fall utanför föräldrahemmet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Åhlund

Ämnen du kan följa