Under förra året skedde flera stora projekt vid Skellefteå lasarett. Verksamheter bytte lokaler, operation renoverades liksom röntgen och taket på fastighetskontoret byttes.
Omflyttningarna och renoveringarna fortsätter även i år. Hörcentralen flyttar i vår från sina lokaler till det tidigare patienthotellet. Renoveringarna på kirurg- och ortopedmottagningen blir klara före sommaren. Operationssalen på ögon ska stå klar vid årsskiftet.
Just nu pågår även ett omfattande takbyte över byggnaden som rymmer operationsavdelningen. Över delar av byggnaden det satts upp ett stort vindskydd. Men taket är så pass stort och fyrkantigt att bara en tredjedel ryms under vindskyddet, så arbetet sker i etapper.
Norran fick komma upp på taket för en titt. Att gå på det nuvarande taket är som att gå på en madrass. Det visar sig att det under takpappen finns ett tjockt lager mjuk isolering. Problemet är att pappen spruckit och det har runnit in vatten i isoleringen. Till slut letar sig vattnet ner i lokalerna under.
Sedan januari har Contractor arbetat med taket och de räknar med att vara klara i december. Förutom att riva bort gammalt tak så drar de om ventilation och bygger upp ett sadeltak av plåt för att slippa problemen med den invändiga takavvattningen. Dessutom förbättrar de isoleringen i väggarna. Befintlig isolering uppfyllde inte de krav som finns i dag. Det är en av anledningarna till att projektet blev mer än dubbelt så dyrt som planerat – 26 miljoner kronor.
– Den största utmaningen är att arbeta samtidigt som det pågår arbete på operationsavdelningen, säger platschef Michel Edberg.
Ibland har arbetet behövt stanna upp ett tag på grund av operationer. Dessutom är det viktigt att det inte kommer in damm och lukt i lokalerna nedanför. De måste också se till att det inte ligger några lösa föremål på den södra sidan ifall en helikopter landar. Trots ligger de bra till enligt planen och än så länge inom budget.
En våning i hus 130, där den geriatriska avdelningen och synrehabiliteringen finns, har också renoverats för 10,5 miljoner kronor. Där fanns tidigare geriatrikmottagningen som flyttat till medicinmottagningen.
Eftersom det upptäcktes att det fanns kaseinspackel i golvet så byttes det och alla ytskikt har fräschats upp. Kaseinspackel har visat sig kunna ge dålig arbetsmiljö om det drabbas av fukt.
För fyra veckor sedan flyttade barnmorskemottagningen in i lokalerna och lämnade sina lokaler i byggnad 102, den äldsta byggnaden på lasarettet.
– De har haft bekymmer med sjuka hus. Problemen eskalerade för ett par år sedan. Det har varit problem med både ventilation och avlopp, säger Fredrik AhnOrre, fastighetsingenjör.
Johanna Nyberg och Malin Lindmark är två barnmorskor av ett tiotal som fått nya arbetsplatser i lokalerna. De är mycket nöjda med renoveringen efter att ha varit trångbodda.
– Det är jättefina lokaler, stora rum och fräscht, säger Malin Lindmark.
Undersökningsrummen är större än på gamla mottagningen och väntrummet är nog tre gånger så stort som det tidigare. Tanken är att de blir kvar där ett bra tag. Hur länge vet de inte i dag, men enligt Fredrik AhnOrre kan det bli i 10–15 år.
– Vi jobbar nu med att tömma hela 102 så att det ska gå att riva och ge plats för en ny sjukhusbyggnad. Just nu har vi kvar IT där samt KTC, som arbetar med kompetensutveckling.