Kanotentreprenören: ”Svårt att sluta när man börjar”

Kanotentreprenören Oskar Hederyd har ett stort intresse för paddling – och ger sina bästa tips för en magisk paddling i Råne älvdal.

"Ett misstag är att börja åka för svåra områden på en gång. Det finns risk att det blir en dålig upplevelse", säger Oskar Hederyd om paddling.

"Ett misstag är att börja åka för svåra områden på en gång. Det finns risk att det blir en dålig upplevelse", säger Oskar Hederyd om paddling.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Råneå2020-07-11 09:00

Sedan han var liten och fick sin första aluminiumkanadensare av sin far har Oskar Hederyd haft intresse för paddling. Men det var först när han blev äldre och tillbringade en sommar i Yukon, Kanada, tillsammans med en av landets skickligaste instruktörer som han verkligen fastnade för sporten.

– Vi flög ut 45 minuter, landade vid en sjö och bar ner kanoterna till en liten creek som var ström. Vi började paddla ner för den – och den blev större och större. Vi paddlade ungefär 55 mil på 17 dagar, då var jag såld.

Efter det har Hederyd gjort fler paddelexpeditioner och till slut öppnade han en egen kanotbutik. I sommar firar han sin 18:e säsong i Kängsön i Råneå.

Och han tycker att intresset för att paddla har ökat, både hos unga och äldre, sedan han startade.

– Det verkar vara ganska sällan att någon som börjar slutar. Det är svårt att sluta, man blir hooked, säger Hederyd.

Men han påpekar att det är viktigt att vara förberedd. Ha rätt utrustning och ha koll på vattenstånd, temperatur och vind innan en beger sig ut i vattnet.

– Ett misstag är att börja åka för svåra områden på en gång. Det finns risk att det blir en dålig upplevelse. Läsa in sig och skaffa kunskap är A och O.

Hederyd gillar främst att paddla på älvar och ett område som han lyfter fram som en vacker paddlingplats är Råneälven. Han berättar att den har sina mer lugna och mer extrema delar – och att det finns mycket natur och djurliv att njuta av när en paddlar.

– Överlag kan man dela in Råneåälven i tre delar. De översta sju milen från Råneträsk är ren vildmarkspaddling, sedan kommer man på en mellandel där det är kraftiga forsar. Sedan är nedersta sju milen är det mer jordbruksmark, sel och kortare forsar där emellan med undantag från Korpforsen.

Vad är tjusningen med att paddla i älvar?

– Både kontrasterna mellan lugnet och den enorma energi som är i en fors. Man måste vara på helspänn och har en adrenalinkick som står upp över näsan. Om man paddlar en älv tio gånger ser den annorlunda ut sju av de gångerna, vattenstånd och djurliv varierar.

En annan del han lyfter fram är att en inte ska stressa – utan göra det till en utflykt. Ta med mat, fiska, paddla och njuta av naturen.

– Och kaffe är en viktig del. Det jag tycker är fint med kanadensare är att den rymmer många grejer, säger Oskar Hederyd.

Fem kanottips i Råneå

Rörån: "Där har du tio forsar på fem kilomter. Faller 30 meter. Fin actionpaddling för de vana. Fördel om det är högre vatten".

Hasaforsen: "En bra träningsfors. Ta med mat och fiska, åk ner i forsen och gå upp igen. Bra kompisgrej".

Vitåälven: "En extremgrej. Den faller drygt 100 meter i fallhöjd. Kräver högt vattenstånd".

Råneälven: "En fin sträcka är Prästholmen till Andholmen. Där är det inga forsar".

Prinsnäsbäcken: "Magnifik. Bästa och säkraste vårpaddlingen. Mycket djurliv".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!