Frukostbuffé på hästgården – älgarna kommer tillbaka varje vinter

Sedan mer än 20 år tillbaka är hästgården även en älggård om vintrarna. De har eget matbord en bit från hästarna men vill gärna in i hagarna. Det är omöjligt att stänga dem ute.
– Vi har lägre staket nu än tidigare så de inte slår sönder dem, säger hästföretagaren, Kerstin Nilsson.

På hästgården i Puoltsa finns ett 30-tal hästar. Hur många älgarna är beror helt på matförutsättningar och vintrar.

På hästgården i Puoltsa finns ett 30-tal hästar. Hur många älgarna är beror helt på matförutsättningar och vintrar.

Foto: Maria Dahlgren

Kerstin Nilsson driver ett turistföretag och har hästgård med islandshästar i Puoltsa utanför Kiruna. Varje vinter får turisterna som besöker gården en extrabonus när älgarna kommer för att äta om morgnarna. Ju kallare det är – desto fler älgar.

– När hästarna äter frukost så får de ibland besök av andra med stora öron som också kommer för att äta hö. Vi brukar få ge älgarna hö utanför hagen annars äter de allt och då har vi dålig koll på hur mycket hästarna får i sig, säger Kerstin Nilsson.

undefined
Kerstin Nilsson har bedrivit verksamhet på gården i Puoltsa sedan slutet av 1990-talet. Sedan mer än 20 år tillbaka är älgar återkommande matgäster.

Hon startade verksamheten 1997 och har sedan dess utvecklat hästgården. Idag finns här drygt 30 hästar, hundar, katter, getter - och älgar. Men renar lockas inte hit. Älgarna är för hårda mot dem. Men med hästarna funkar det för det mesta.

– Älgarna är inte snälla med renarna. De går ihop med både hästar och till och med getterna men inte renarna. Man har lärt sig vad som fungerar och inte fungerar. Till exempel så har vi ganska låga staket och det är medvetet för att de inte ska riva för mycket. De river iallafall men i mindre omfattning. Det är ingen idé att stänga dem ute, det går inte.

undefined
Längst ner på gården finns en egen yta för älgarna och deras mat. Där äter en del men många tar sig in i hästhagarna för att mumsa.

När nya hästar tillkommer eller föds som föl så måste de vänja sig vid älgsällskapet.

– Det går ganska fort för de flesta men en del tar det lite längre tid för. De andra hästarna hjälper dem med att komma in i det när de ser att de andra hästarna inte är rädda. Men det beror på hur mycket älg det är. Vi har två nya valacker och älgarna kom sent den här vintern och valackerna tyckte att det var obehagligt. Hästar är ett flyktdjur så de kan bli rädda i början, men det är bara att vänja sig, säger Kerstin Nilsson.

undefined
Två av älgarna som ätit på den plats som är avsedda för dem har ätit sin frukost och lämnar hästgården i Puoltsa. Kanske är de tillbaka morgonen efter.

Älgarna visar sina kalvar var maten finns. Under vintrar då älgarna haft det riktigt tufft med mycket snö så har det funnits omkring 100 älgar i området. Vilket inneburit ett högt tryck på hästgården.

– De värsta åren så har det varit 70-80 älgar här samtidigt. För älgarnas del så är det en snäll vinter nu. I vinter så är det ungefär ett 20-tal älgar som återkommer.

undefined
På olika ställen runt gården ser man älgar. De är i varierande storlekar och tar med sina kalvar när de kommer. Hömaten i Puoltsa hägrar varje vinter.

Ett femtontal älgar står på olika platser runt hästgården och tuggar. De är skygga och drar sig undan när människor närmar sig.

– Vissa känner man igen. De har olika personligheter. En del är försiktiga och andra är tuffare. Någon märkt älg kommer in ibland och de känner man igen. En ko som brukar komma känner man igen på öronen för hon har lite skador där, säger Kerstin Nilsson.

undefined
Hästarna är vana vid älgarna som brukar ta sig in i hagarna för att äta. Eller som här en bit utanför hagen.

När det är mycket älg på gården kan det gå en hel höbal varje dag bara till dem. Höet till djuren köper Kerstin Nilsson. I Puoltsa är nämligen klimatet inte anpassat för odling.

– Det är ju kostsamt, visst är det så, men vi har en verksamhet där vi tar ut turister också så det kan ge lite extra för dem. Men vad ska vi göra? Hästarna måste ha mat, så enkelt är det, säger Kerstin Nilsson.

Puoltsa2025-02-25 12:00