Och det vill de ändra på.
– Många vet inte att vi finns, säger Catrine Forsell, psykiatrisjuksköterska vid Kåge-Morö backe hälsocentral.
Norran har träffat en grupp psykiatrisjuksköterskor som regelbundet träffas för att utbyta kunskap och erfarenhet. De berättar att av de som söker vård för psykisk ohälsa i Skellefteå hamnar 80 procent hos primärvården. Regionen har också som målsättning att fler som upplever psykisk ohälsa ska söka sig till primärvården. Därför bemannas många av hälsocentralerna numera av psykologer och kuratorer.
Sedan 2013 har även psykiatrisjuksköterskor anställts. Så nu om du söker dig till en hälsocentral för psykisk ohälsa är det inte givet att du enbart får träffa en psykolog eller kurator.
Psykiatrisjuksköterskorna är i grunden sjuksköterskor, men har också en specialistutbildning inom psykiatri. Samtliga i gruppen har också jobbat i slutenvården.
– Vi känner till mycket kring diagnoserna och har därför god förståelse, säger Catrine Forsell.
Deras arbete handlar mycket om att kartlägga och göra bedömningar för att ringa in patienternas problem.
Förutom bedömningar har de även hand om stödsamtal, motiverande samtal, alkohol- och tablettnedtrappning, tobaksavvänjningskurser samt sömn- och stressgrupper. De gör medicinuppföljningar, ger medicin och håller i hälsosamtal, de är spindlar i nätet och samordnar insatser eller slussar patienterna vidare till rätt instans.
– Jag tror vi gör mycket som patienterna upplever som bra. Vi är trygga och jordnära, ger kontinuitet i vården, hjälper till med förklaringar och normaliserar, säger Anette Brännström vid Anderstorps hälsocentral och får medhåll av Jenny Lindholm, vid Kåge-Morö backe hälsocentral.
– Vi är duktiga på att använda ett enkelt språk samtidigt som vi kan prata om tunga saker eftersom vi har lång erfarenhet från psykiatrin då flera av oss har jobbat där tidigare, säger hon.
Norran har tidigare berättat att trycket har ökat mot psykiatrin. Statistik från de tre senaste månaderna vid Ursviken/Bureå hälsocentraler visar exempelvis att drygt 60 procent av de som sjukskrivs har psykisk ohälsa.
Statistik från Kåge-Morö Backe hälsocentral visar att cirka 30–40 procent av sjukfallen beror på psykisk ohälsa när det gäller kvinnor. När det gäller män är siffrorna 20–30 procent.
– Vi ser också att fler män och killar söker hjälp, vilket vi tycker är bra. Kanske har samhället förändrats så att det är mer accepterat för män att söka hjälp, säger Susann Forsman.
Psykiatrisjuksköterskorna beskriver också ett ständigt inflöde av patienter och trenden ser inte ut att mattas av. Att fler patienter med psykisk ohälsa styrs mot att söka hjälp i primärvården tycker psykiatrisjuksköterskorna i grunden är bra och rätt prioritering.
Men trots att primärvården har fått ett allt större uppdrag och ökat antal patienter ökar inte resurserna i samma utsträckning. Region Västerbottens ekonomi är ansträngd.
– Alla vet att det är jättetufft i vården i dag. Samtidigt är förväntningarna mer komplexa, säger Anette Brännström, vid Anderstorp hälsocentral.
Psykisk ohälsa är dessutom oftast ingen quick fix.
– De som söker tror ofta att det fort ska bli bra. Läkarna i den somatiska vården har receptblock, men vi kan komma med uppmaningar som handlar om att förbättra sömn, kost och motion – sådant som tar tid, säger Margaretha Lundin, som arbetar i Bureå och Ursviken.