PostNord varnar för bluff

Nu går PostNord ut med en skarp varning efter mängder av bluffmejl. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

17 november 2016 16:03

Varningen gäller falska e-postmeddelanden där bedragare utger sig för att vara PostNord AB. Innehållet varierar men mottagaren uppmanas att klicka sig vidare. Detta för att antingen spåra paket eller betala en avgift.

PostNord riktar nu en skarp uppmaning till både kunder och allmänhet: Försök inte spåra paketet enligt instruktionerna.

”Det är inte PostNord som har skickat mejlet. Radera det utan att klicka på någon länk eller göra något annat som du uppmanas till i mejlet.”

Den kanske viktigaste varningen gäller säkerheten i din dator:  ”Så länge du inte klickar på något i mejlet riskerar du mest troligt inte att få några negativa konsekvenser av meddelandet.”

PostNord uppger att man inte är är avsändare av dessa mejl och därför tyvärr inte kan göra något åt att de skickas ut av bedragare.

”Vi kan bara vädja till dig att inte göra något annat än att slänga meddelandet så fort du fått det”, meddelar PostNord på sin hemsida.

Polisen varnar för konsekvenserna ifall man klickar på länkarna i e-postmeddelandet.

”När man öppnar det sända emailet låses datorn och mottagaren/företagaren krävs på pengar för att öppna datorn”.

När det gäller den falska e-posten från Post Nord kommer ett meddelande upp på skärmen med budskapet ”Dina viktiga filer har krypterats. Det enda sättet att få dina filer tillbaka är att betala oss. Annars kommer dina filer att gå förlorade”

För att återställa filerna uppmanas mottagarna att öppna en hemsida där budskapet är att betala in 4099 kronor senast inom fem dagar. I annat fall ökar kostnaden till det dubbla.

Bo Wallin/ Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion