De båda systrarna Ulla Lethipalo och Lena Siljedahl tillfrågades om de kunde ordna med transport till deras 90-årige pappa, Georg Larsson, efter att han fått föras från sitt äldreboende i Porjus till Gällivare sjukhus med bröstsmärtor. Enligt Ulla Lethipalo har pappa Georg tidigare haft problem med sitt hjärta.
På sjukhuset kunde personalen konstatera att Georg haft en mindre infarkt, urinvägsinfektion och att han också visade symptom för covid-19.
– Till mig sade det att han hade höga värden och hade hosta vilket kunde bero på coronasmitta. Men vi vet inte säkert förrän vid sex-sjutiden, på påskdagen, när vi får svar på proverna, säger Ulla Lethipalo.
Inte ett akutärende
Det var i samband med att Georg skulle föras tillbaka till äldreboendet i Porjus som problemen att ta sig hem uppenbarades.
– Sjuksköterskan på akuten menade att det inte var ett akutärende och att de skulle ordna med en sjuktransport. Men det visade sig att det var för sent på dagen och därför tillfrågades min syster om hon kunde köra hem pappa, säger Ulla Lethipalo.
Enligt Ulla ska hennes syster Lena först ha erbjudit sig att skjutsa hennes pappa tillbaka till hans äldreboende. Men ändrat sig då hon insett att hon kunde föra en eventuell smitta vidare till sin man som också befinner sig i högriskgruppen.
– De erbjöd min syster munskydd och gummihandskar inför transporten. Jag tycker det är underligt att en anhörig kan skjutsa hem en misstänkt coronasmittad person, säger Ulla Lethipalo.
Efter ett antal turer med både ansvarig sjuksköterska och läkare kom till slut pappa Georg tillbaka till hans äldreboende i Porjus sent på påskaftonskvällen med hjälp av ambulans.
Brustit i kommunikationen
Sari Ekblom, divisionschef för service på Region Norrbotten, uppger att det i Georgs fall rört sig om ett missförstånd.
– Det har helt enkelt brustit i kommunikationen från vår sida och det ligger till grund för det inträffade, säger hon.
Enligt Sari Ekblom har det tecknats ett avtal som börjat gälla på skärtorsdagen som gör att Regionen kan erbjuda sjukresor efter 17.00 på eftermiddagen. Avtalet gör det även möjligt för taxibolagens chaufförer att köra misstänkt smittade personer.
– Taxibolagen har fått rekommendationer för hur de ska hantera smittorisken samt tillgång till skyddsutrustning, säger hon.