En lärdom från de stora skogsbränderna i Sverige 2014 och 2018 är att de frivilliga insatserna borde varit bättre förberedda och organiserade.
Sådant är för sent att ta itu med när branden är ett faktum, och räddningstjänsten i Skellefteå kommun vill nu satsa förebyggande.
Förslaget godkändes av samhällsbyggnadsnämnden vid tisdagens möte, och går nu till kommunfullmäktige för beslut.
Åker ut frivilligt
Förslaget innebär att kommunen ska söka privatpersoner som vill gå med i ett värn.
Värnet är inte knutet till något särskilt område, utan ska hjälpa till var helst det börjar brinna inom Skellefteå kommun. När en skogsbrand startar är det alltid vanliga räddningstjänsten som inleder insatsen, och värnet kallas bara in när det anses vara behov.
Deltagarna behöver bara åka iväg om de har möjlighet.
För att komma på fråga har man anmält sig och blivit uttagen. Man har gått en grundutbildning på 1-2 dagar samt är med på vissa övningar.
Skapas under tre år
Räddningstjänsten hoppas att 25-30 personer per år ska gå utbildningen de närmaste tre åren. För det ansöks om 400 000 kronor från pengar som är avsatta för krisberedskap.
Därefter väntas värnet kosta max 50 000 kronor per år att hålla igång, främst då med övningar.
Utöver det kommer värnet att kosta när det är i aktivt arbete, eftersom personerna då har vanlig lön.
Så blir lönen
– Lönen blir samma som deltidbrandmän har, det är i nuvarande avtal 233 kronor i timmen, säger räddningschef Mattias Hagelin.
– Om vi får pengarna från kommunfullmäktige så kommer vi att ha råd att ge personerna denna lön även när de är på utbildning.
– Vi kommer att kalla in skogsbrandvärnet när vi känner att vi inte räcker till, och då skulle vi haft kostnader för annan personal i vilket fall som helst, säger han.
När en kommun drabbas av en skogsbrand som är större än det normala kan den få ut en ersättning av staten. Det innebär att omfattande insatser av skogsbrandvärnet inte ska påverka kommunens ekonomi.
Det kommer att vara planerat hur värnet ska jobba vid bränder, eftersläckning och bevakning. Brandvärnet ska också ha viss egen utrustning.
På så vis ska alltså beredskapen vara bättre inför eventuella skogsbränder.