Hetaste namnen att ta över i Centern

När Centerledaren Muharrem Demirok avgår finns flera tänkbara efterträdare.
Ett namn kommer från Norrans spridningsområde – riksdagsrebellen Helena Lindahl.
Se hela listan över potentiella efterträdare.

Helena Lindahl. Arkivbild.

Helena Lindahl. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2025-03-01 01:00

För två år sedan valdes Muharrem Demirok till ny Centerledare. Inför valet av ny partiledare förekom en rad kandidater i diskussionerna.

Här är några heta efterträdare som kan ta över.

undefined
Emil Källström har inte varit aktiv i politiken på flera år, men nämns ändå som kandidat. Arkivbild.

Emil Källström:

Den tidigare ekonomisk-politiske talespersonen nämns ofta som favorit internt. Han lämnade dock politiken 2021 och tackade bestämt nej förra gången.

– Det är så enkelt att jag tillträdde som vd på ett grönt kemibolag för några veckor sen. Läget är inte rätt. Jag kan också konstatera att det finns väldigt många andra duktiga kandidater för partiet. Nästa centerledare kommer vara ett starkt namn, sade han i en intervju med DN då.

Karl Gemfeldt, kommunpolitiker i Kristianstad, säger att det florerar olika namn, men han har sin favorit klar för sig.

– Det är Emil Källström, självklart. Det är en jätteduktig kille, säger han.

undefined
Helena Lindahl bor i en lantlig idyll utanför Robertsfors. ”Jag är ju en bondflicka”, sa hon i en intervju med Norran år 2023.

Helena Lindahl:

Riksdagsledamot som förra gången nominerades av distriktet i Västerbotten. Ställde sig i slutspurten bakom Daniel Bäckström som ny partiledare framför Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist. 

Lindahl vill att partiet ska gå mer åt höger och har gjort sig känd för att kritisera Centerns samarbete med den förra rödgröna regeringen.

undefined
Elisabeth Thand Ringqvist. Arkivbild.

Elisabeth Thand Ringqvist:

Riksdagsledamot som var en av tre kandidater som återstod när valberedningen hade sagt sitt inför partiledarvalet 2022. Hon var ungdomsförbundet CUF:s liksom Centerstudenters favoritkandidat.

Thand Ringqvist kom in i riksdagen efter valet 2022 och är vice ordförande i näringsutskottet. Tidigare har hon bland annat varit vd för Företagarna.

undefined
Daniel Bäckström. Arkivbild.

Daniel Bäckström:

Bäckström, som är Centerpartiets gruppledare i riksdagen, var också en av tre slutkandidater till partiledarvalet förra gången.

Bäckström fick kritik av bland annat CUF för att han i en intern utfrågning inte kunde svara på frågan om han skulle kunna tänka sig att viga samkönade par. Han skrev senare i ett inlägg i sociala medier att han "försvarar rätten att älska vem man vill".

Har suttit i riksdagen sedan 2014 och är ledamot i försvarsutskottet.

undefined
Centerpartiets Emma Wiesner i Europaparlamentet i Strasbourg.

Emma Wiesner:

Var sugen på att ta över ledarskapet redan 2022. EU-parlamentarikern Emma Wiesner har sedan dess ett framgångsrikt val till EU-parlamentet i ryggen.

Nu skriver hon till TT:

"Jag och de flesta andra i partiet behöver få landa i Murres besked och valberedningen behöver få lugn och ro för att påbörja och ta fram en lämplig process för att hitta en ersättare.”

undefined
Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson. Arkivbild.

Martin Ådahl:

Partiets ekonomisk-politiske talesperson som suttit i riksdagen sedan 2018. Förekom i förhandsspekulationerna förra partiledarvalet, men tackade då nej till att kandidera.

– Jag har haft en lång diskussion med min familj om den här frågan och landat i att det inte är rätt tid nu, sade han till DN i oktober 2022.

undefined
Anna-Karin Hatt. Arkivbild.

Anna-Karin Hatt:

Numera chef på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och tidigare bland annat IT-minister i Fredrik Reinfeldts regering. Förlorade partiledarstriden mot Annie Lööf 2011 och tackade nej till att kandidera till rollen som Lööfs efterträdare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!