Regeringens rekommendation att börja med hemundervisning redan under onsdagen hörsammas alltså inte i Skellefteå kommun.
— Det är efter samrådet med smittskyddet i både Västerbotten och Norrbotten, fortsätter Kristina Sundin Jonsson.
— Eftersom det inte bedöms finnas någon samhällsspridning i dessa två län ska vi planera för övergången, och kan göra den på måndag, säger hon.
Men hon tillägger att om det kommer nya besked från smittskyddet går det ändra med mycket kort varsel.
Det var alltså på tisdagens förmiddag som regeringen i en presskonferens berättade om rekommendationen som ytterst kommer från folkhälsomyndigheten.
Regionens smittskydd
Det dröjde ända till klockan 16.00 på eftermiddagen innan kommunen kunde berätta hur det blir i Skellefteå.
Orsaken var bland annat att man skulle rådgöra med smittskyddet.
Samtidigt som presskonferensen hölls i stadshusets foajé hade rektorerna på gymnasierna samlat sin personal för att informera.
— Så lärarna fick heller inte veta hur det ska blir förrän nu, säger Erik Burstrand, avdelningschef för gymnasiet.
Följa schemat
Han säger att gymnasieskolorna har väl utvecklade program för fjärrundervisning sedan tidigare. Tanken är att eleverna ska följa sina vanliga scheman när de är hemma, och kan då få vägledning av sin lärare i realtid, eller att denne har skickat ut instruktioner och uppgifter i förväg.
Lärarförbundet: ”Våra medlemmar måste få tid att förbereda hemundervisning”Lärarna ska alltså befinna sig på sina vanliga arbetsplatser, åtminstone i början.
På sikt kanske de måste jobba hemifrån av olika skäl, säger Erik Burstrand, men då ska det kunna fungera rent tekniskt.
Praktiska ämnen
Den stora problemet i undervisningen blir de praktiska ämnena.
– Från början kan vi nog jobba med teori i alla ämnen, men på sikt måste vi ju genomföra de praktiska momenten. Det blir en utmaning, men det måste lösas på något vis.
Kan eleverna vara i lärosalarna då fast i mindre grupper?
– Det är oklart, men något vi får titta på då.
När det gäller prov säger han att de kan genomföras digitalt.
– När det gäller nationella proven så förhåller vi oss till det upplägg som bestäms på nationell nivå, säger Erik Burstrand.
Slutbetygen viktigast
Anders Bergström, förvaltningschef för gymnasiet och grundskolan, säger att man förbereder sig för att den här perioden kan bli lång.
– Främst måste vi säkerställa att de som går ut gymnasiet får sina slutbetyg. Skulle andra årskurser komma på efterkälken kan det vara något man tar igen nästa läsår.
Grundskolan nästa?
I regeringens presskonferens sades att man vill vänta i det längsta med att stänga grundskolan, eftersom deras elever inte klarar att vara hemma själva på samma vis.
– Här i Skellefteå har eleverna egna datorer från och med sexan, så det vore enklast om sexan till nian skulle ha hemundervisning. När det gäller elever som är yngre skulle det vara mycket svårt att ordna, säger Anders Bergström.
– Vi förbereder lösningar för om vi skulle tvingas stänga grundskolan, men jag hoppas verkligen att det inte ska behövas, säger han.
Skulle de mindre barnen tvingas vara hemma vore det står risk att man måste jobba igen den tiden i efterhand.
Minska på sommarlovet?
Anders Bergström suckar djupt.
– Helger, lov eller ta igen nästa termin. Ja, det finns många scenarier, men vi ska ta oss igenom det här på något vis. Det är en speciell tid nu.
Skellefteå kommun har presskonferens med anledning av regeringens nya rekommendationer