– Vi har tagit ned den för ombearbetning, jag förstår att den kan uppfattas onyanserad och därför ska vi arbeta om den, säger Thomas Hartman till Västerbottens-Kuriren .
Vad anser du var onyanserat i filmen?
– Flyget är väldigt viktigt för oss i norra Sverige. Men flyget behöver ställas om och bli miljövänligt, det behövs miljövänliga drivmedel och här kan norra Sverige bidra. Men filmen tar inte fram det på ett sätt som är tillräckligt nyanserat och därför förstår jag också den kritik som kan bli, säger han.
Klimataspekten i det här – hur tänkte ni där?
– Vi kommer behöva flyg, vi kommer behöva resa och vi kommer behöva transportera oss men flyget behöver renoveras och ställa om.
Ska Region Västerbotten driva en politisk fråga på det här sättet?
– Vi har sen första januari i år det regionala utvecklingsansvaret och då har vi att jobba med Västerbotten som län och hur det utvecklas, och då är det här en viktig fråga. Men vi måste göra det på ett klimatsmart sätt och göra det på ett sätt som är hållbart, med den bakgrunden är det viktigt att stå upp för den infrastruktur vi har.
Förutom filmen så skrev också politiker ett debattinlägg, ska tjänstemän och politiker jobba ihop på det sättet och lägga ut politiska budskap på regionens kanaler?
– I de här fallet var det ju majoriteten och oppositionen, som var de yttersta företrädarna i den regionala utvecklingsnämnden, som drev den här frågan, och det får man ju titta på från fall till fall hur man ska göra. Men man ska komma ihåg att det finns ett fullmäktige i grunden och vi har ett antal frågor som är tagit beslut om i en påverkansagenda.
Så hela nämnden är för den här flygfilmen?
– Det finns ju enskilda ledamöter som tycker saker och ting, men ordförande och vice ordförande i nämnden har gått ut i länsmedia med den här åsikten.
Kritiserad film om flygskam plockas bort: ”En propagandafilm om flyget”Thomas Hartman säger att filmen kostat 12 000 kronor att göra, och att den gjorts på uppdrag av dem av en extern firma. När VK ber att få ut besluten kring filmen skriftligt säger han att det inte finns något.
– Det finns inget beslut, det är en muntlig beställning. Jag har beställt av dem.
Vem har du i sin tur fått uppdraget av att beställa filmen?
– Det är ju mitt jobb att göra det här.
Men med tanke på att S och M också skrev en debattartikel i ämnet, så måste ni ju tagit något beslut ihop?
– Nej.
Så det är en slump att debattartikeln och filmen kom samtidigt?
– Nej, det är ju synkroniserat. Att jobba med den här typen av frågor är ju en del av våra arbetsuppgifter som tjänstemän i en politiskt styrd organisation.
Men jag vill veta hur det gick till när debattartikeln och filmen bestämdes.
– Det är inte en politisk beställning. Politiken avgör vad som ska göras och tjänstemän hanterar ofta hur det sedan görs. Det är däremot inte en politisk beställning vilka kanaler vi exakt ska gå ut i. Politiken har skrivit en debattartikel i en fråga som är i linje med vår påverkansagenda, och sen har vi följt upp det med paneldebatt. Vi försöker naturligtvis få ihop frågorna så bra som möjligt.
Vem har då tagit beslut om helheten med film, debattartikel och paneldebatt?
– Jag. Vad som ska göras är dock politiken alltid ansvarig för, säger Thomas Hartman.
Elin Turborn/Västerbottens-Kuriren