Det tidigare löftet från kommunstyrelsen (beslutat 4 december 2019) var att skolbussarna i Skellefteå kommun ska vara i linjetrafik igen från skolstarten i höst. Det skulle innebära att allmänhet kan åka med, precis som förr i världen.
Bussomläggningen: Här är de nya ändringar som görsMen verkligheten har kommit i kapp, det visar sig att en upphandling tar lång tid att genomföra.
– Det tar minst 1,5 år för länstrafiken att göra en sådan upphandling, eftersom det handlar om många linjer. Länstrafiken håller för tillfället också på med flera andra stora upphandlingar, säger Robert Nyman, trafikchef på Skellefteå kommun.
På grund av dröjsmålet funderar nu Skellefteå kommun på provisoriska lösningar.
– Vi tittar på flera varianter, men jag kan inget säga just nu, säger kommunalrådet Lorents Burman.
– Vi ska ha en lösning på plats till skolstarten i höst, säger han.
Två nya kan göras
Två nya linjer kommer dock att vara klara för linjetrafik redan från augusti, om kommunstyrelsen godkänner. Det är linje 219 som går Falmark-Hjoggböle-Ragvaldsträsk-Gummark som blir linje 219 samt gymnasiebussen från Boliden via Varuträsk med flera byar som blir linje 204.
– Dessa ryms inom befintliga avtal, så de behöver ingen upphandling, säger Robert Nyman.
Tidtabellerna ska beslutas inom kort i kommunstyrelsen.
Ändringar planeras
Utöver skolbussarna så var det några fler ändringar som var tänkta att genomföras i höst. Där är nuläget följande:
Hebbersliden-Kusmark: Har redan fått en ringbil som kopplar till den buss som går från Kusmark.
Kåge: Bussar som kommer från Byske och Kusmark börjar köra in i Kåge samhälle från hösten, om kommunstyrelsen beslutar.
Frostkåge-Drängsmark-Ostvik-Östanbäck. Möjligheterna till resande ökar när turer kopplas till en buss som går Byske-Skellefteå. Från hösten, om kommunstyrelsen så beslutar.
Däremot föreslås inte genomförandet av en linje Lövånger-Burvik-Bureå.
– Den anses inte vara ekonomiskt rimlig med tanke på resandeunderlaget längs sträckan, säger Robert Nyman.
Närtrafiken dröjer länge
Till sist några ord om närtrafiken. Den var tänkt som en lösning för byar som inte har buss, och innebär att man bokar dagen före och får åka till sin närmaste tätort.
– Där står det helt stilla. Vi måste vänta till länstrafiken skaffat ett nytt system för att kunna ha denna typ av ringbilar. Det är ytterst ovisst när det kan vara i drift eftersom det ska upphandlas av de fyra nordligaste länen tillsammans.
– Tills vidare har vi lagt in två nya ringbilar i det befintliga ringbilsystemet. Det är till Hebbersliden och Östra Blisterliden, säger Robert Nyman.
Det gamla ringbilsystemet finns kvar men används inte så mycket. Det har kritiserats för att ha turer som få behöver, då de inte leder till några tydliga mål.
Busstrafiken: Här är ändringarna som införs på måndag