Fallet Emmy: IVO vill träffa både politiker och chefer i Piteå för att diskutera brister

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska besöka Piteå kommun i början av februari under en heldag. Anledningen är bland annat att redovisa resultatet av myndighetens granskning av fallet Emmy och vilka brister som uppmärksammats.

Pia Karlsson är en av dem som ska medverka vid mötet med Piteå kommun i februari.

Pia Karlsson är en av dem som ska medverka vid mötet med Piteå kommun i februari.

Foto: Linn Arvidsson/IVO

Piteå/Skellefteå2020-01-08 07:00
undefined
Pia Karlsson är en av dem som ska medverka vid mötet med Piteå kommun i februari.

IVO inledde en granskning av hanteringen och handläggningen av ärendet i maj 2019. Detta efter att 57 anmälningar kommit in till tillsynsmyndigheten. Syftet var att granska om kommunen ”efterlevt gällande bestämmelser vid handläggning och om barnets bästa och behov av trygghet tillgodosetts.” Det gäller bland annat handläggning och dokumentation som avser utredningar, vårdnadsöverflyttning, flyttningsförbud och hur nämnden hanterat uppgifter om jäv.

Vi vill se om nämnden själva har uppmärksammat brister och satt in åtgärder.

”Övergripande perspektiv som beaktats är hur rättssäkerheten och barnets bästa beaktats och tillgodosetts under handläggningen”, skriver IVO i kallelsen till Piteå kommun.

– Underlaget är granskat och vi vill presentera det för socialnämnden och berörda tjänstemän och uppmärksamma dem på resultatet av vår granskning, säger Pia Karlsson, enhetschef vid IVO.

Familjehemsflickan: Detta har hänt

Beror på ärendet

Under heldagen i Piteå kommer hon och två inspektörer att delta. Det handlar om ett återförings- och dialogmöte där också nämnden får möjlighet att beskriva vad som framkommit i deras interna granskning i ärendet och vilka åtgärder de vidtagit. Dagen avslutas med dialog kring tillsynens resultat.

Efter Norrans granskning: Socialtjänsten självkritisk i intern utredning – skärper sina rutiner om jävPiteås socialchef fåordig: ”Har inte gått med på att prata om det”

Enligt Pia Karlsson är det inte ovanligt att ha dialogmöten vid verksamhetstillsyn.

– Vi återför alltid vad vi sett i vår tillsyn. Beroende på ärende och vad vi sett när i gjort vår granskning kan vi välja att återföra det muntligt och i samband med det föra dialog med ansvariga, innan vi fattar slutligt beslut i ärendet.

Vad avgör vilken sätt ni återkopplar på? När väljer ni att göra det muntligt?

– Det handlar om omfattningen av bristerna som uppmärksammats, om de är många och stora. Anledningen är att vi vill diskutera med nämnden så att de ska kunna förbättra kvalitén på sitt arbete och förebygga att man upprepar samma brister.

IVO har alltså sammanställt sina resultat, men något beslut har inte tagits i ärendet.

– Nej, dialogmötet blir också ett underlag för vår bedömning i ärendet. Beslutet tas efter det. Vi vill se om nämnden själva har uppmärksammat brister och satt in åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!